Soarta acordului nuclear americano-rus ar putea fi hotărâtă lună viitoare, în Franţa. Vladimir Putin i-a propus consilierului de securitate al SUA, John Bolton, aflat în vizită la Moscova, să se întâlnească cu Donald Trump pe 11 noiembrie la Paris, în cadrul ceremoniilor de comemorare a unui secol de la sfârşitul Primului Război Mondial. Bolton a fost pro acest demers, dar a avertizat Kremlinul să nu mai încerce implicări în alegerile din Statele Unite din luna noiembrie.

Consilerul pentru securitate al SUA şi liderul de la Kremlin s-au întâlnit într-un moment tensionat pentru relaţiile dintre cele două ţări, după ultimele acuzaţii aduse de Casa Albă. Vladimir Putin s-a arătat uimit de afirmaţiile lui Donald Trump, care susţine că Rusia a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare semnat în 1987 între cele două părţi. „Nu cred că această direcţie este una care se poate numi prietenoasă“ – Vladimir Putin

Preşedintele rus s-a arătat însă deschis la dialog şi a susţinut că şi-ar dori să discute despre diverse probleme cu privire la controlul armamentului. El a propus astfel o nouă întâlnire cu omologul său american în acest an, după cea de la Helsinki.

Consilierul american a răspuns afirmativ invitaţiei, în numele lui Donald Trump. Însă, la capătul întrevederii, John Bolton a avertizat Rusia că pentru continuarea dezgheţării relaţiilor diplomatice trebuie evitată orice implicare în viitoarele alegeri din Statele Unite.

Între timp, la Casa Albă, Donald Trump a confirmat că au început deja demersurile pentru organizarea summitului de la Paris.

Recomandările redacției