Ziarul nostru vă prezenta, la începutul lunii trecute, situația în care a ajuns sediul Fundației Româno-Germane de la Vladimirescu, ca urma­re a faptului că fundația cu pricina și-a încetat activitatea. O clădire solidă, cu o suprafață de 721 metri pătrați, folosită de-a lungul timpului, pentru organizarea a numeroase cursuri de calificare a fost pur și simplu abandonată. În ciuda demersurilor făcute de către Marinel Henteș, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Ministerul Muncii nu au luat încă nicio decizie, în timp ce autoritățile locale sunt legate de mâini. Deși Primăria ar fi dispusă să preia spațiul, după cum ne declara, la sfârșitul lunii septembrie primarul Ioan Crișan, pentru a nu lăsa clădirea în paragină, acest lucru nu se poate întâmpla fără acceptul celor de la Ministerul Muncii.
Vă reamintim că directorul Fundației Româno-Germane, Adrian David, și-a dat demisia începând cu data de 1 octombrie. Lipsa banilor a fost principalul motivcare l-a determinat să ia o astfel de decizie. David ne declara că, în ultimul timp, fundația nu mai avea niciun fel de activitate, astfel încât nu mai avea niciun sens să funcționeze.
Pe de altă parte, Marinel Henteș, directorul AJOFM Arad, promitea că va face o serie de demersuri la București, pentru clarificarea situației. „Ne pare rău că fundația nu-și mai continuă activitatea. Le-am promis celor de acolo că vom face o serie de demersuri pentru a obține un răspuns de la București, drept pentru care vom trimite un memoriu la mi­nister. Cerem să se analizeze situația și să se dispună cine va prelua clădirea”, ne declara Henteș. Acesta a ținut să precizeze că imobilul a fost dat în folosință către fundație până în 2017. „În mod normal, fundația nu ar putea să-și înceteze activitatea până nu predă cuiva imobilul. Acolo sunt de fapt trei clădiri, existând un internat și ateliere”, mai spunea în urmă cu o lună directorul.
Bucureștiul nu a luat încă o decizie
Problema este că deși acesta
s-a ținut de cuvânt și a prezentat situația la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar în plus a făcut și câteva propuneri, deocamdată nu s-a luat nicio decizie. „Nu am primit deocamdată niciun răspuns, deși am fost de două ori în delegație la București. Am fost acolo cu o documentație cât se poate de concretă, am prezentat propunerile noastre către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar de acolo mi s-a spus că propunerile au fost prezentate Ministerului Muncii. Am transmis că există un interes cât se poate de concret din partea noastră”, ne-a declarat Henteș.
Deși au existat voci care susțineau că imobilul ar trebui păzit de Primăria Vladimirescu, primarul Ioan Crișan spunea că acest lucru nu este posibil în condițiile actuale. „Ministerul Muncii s-a întabulat în Cartea Funciară cu acea clădire, deci instituția cu pricina trebuie să ia o hotărâre. De menționat că bunurile din interior aparțin fundației. Sunt acolo calculatoare, mobilier. Fundația a avut ateliere, săli de cursuri… Noi nu putem să plătim un paznic, pentru că nu este clădirea noastră. Suntem de acord să facem acest lucru, dacă cei de la minister ne-o transferă nouă”, susținea primarul. Cum situația juridică a imobilului nu s-a schimbat, soarta acestuia rămâne deocamdată în coadă de pește…
În încheiere trebuie spus că noi nu putem decât să sperăm că mai marii ANOFM și ai Ministerului Muncii vor lua o hotărâre înainte ca imobilul să se degradeze sau să intre în atenția hoților.

Recomandările redacției