Șoc în lumea muzicală: dirijorul Pedro Negrescu a murit la 52 de ani

1
5104

Pedro Negrescu, nume real Petronius Vasile Aciocîrlănoaei, (născut în 25 aprilie 1969, Tecuci) este un contrabasist român de jazz și dirijor de muzică clasică. În ultima perioadă, a fost unul dintre cei mai activi dirijori ai Filarmonicii de Stat Arad.

De asemenea, Pedro Negrescu este fratele actriței Oltea Blaga, de la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad.

Muzicianul s-a născut într-o familie de filologi și s-a îndrăgostit de muzică de timpuriu, datorită bunicului din partea mamei, dar și numeroaselor rude, care formau în zonă un adevărat clan de muzicanți. La 8 ani început studiile de orchestră ca violoncelist la Liceul de Artă „George Enescu” din București. A urmat cursurile de orchestră la Haendel Akademie – Karlsruhe – Germania în 2000, 2001, 2003, atât la secțiunea instrumentală, cât și cea de operă.

A debutat la clasa profesorului Valentin Gabrielescu, unde, făcând parte din grupa specială de auz absolut, a fost câștigătorul consursului de solfegiu-dictat cu un premiu constând în dreptul de a dirija clasa.

A participat la Festivalurile de Jazz de la Bydgoszcz – Polonia (1994), Corinthos – Grecia (1995), Russe – Bulgaria (1993, 1996), la Concursul – Festival de la Getxo – Spania (1998, cu grupul „Soft Triangle”, unde a fost finalist al competiției), la turneul de concerte din Italia (1998, cu grupul lui Johnny Răducanu), la turneul continental cu Big band-ul internațional „Swinging Europe”, la Expoziția Mondială de la Hanovra (august 2000), la Los Angeles (2007).

Din anul 2000, s-a dedicat în mare parte artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat și de doctorat, avându-i ca profesori pe: Petru Andriesei, Cristian Brancuși, Dumitru Goia. A mai studiat cu maeștrii: Petru Oshanitsky, Sabin Pautza, Larry Livingston, Ilarion Ionescu Galați, Valentin Doni.

A fost bursier la Bad Goisern în Austria unde i-a cunoscut pe contrabasistul Larry Grenadier, pe bateristul Billy Hart și pe saxofonistul Rick Margitza.

În anul 2008 a beneficiat de o bursă post-universitară în S.U.A.,unde a fost asistent dirijor al maestrului Larry Livingston, și a participat ca instrumentist în Orchestra Idellwild Festival, cu care a concertat la celebra Disney Hall. A asistat de asemenea la repetițiile orchestrelor Los Angeles Philarmonyc, Pacific Symphony, Los Angeles Opera, U.S.C. Thornton Orchestra. În urma acestor studii, a obținut Certificate of Highest Distinction.

Ca dirijor, a susținut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din: Arad, Timișoara, Cluj, Bacău, Botoșani, Iași, a Teatrului Muzical „N. Leonard” din Galați, și a Teatrului de Operetă din Kiev.

Ca muzician de jazz, a susținut numeroase concerte, realizând foarte multe înregistrări de radio și de televiziune. Este autorul a trei albume proprii și totodată autor al unor muzici de teatru și film.

A fost regizor la Opera din Constanța, profesor de muzică de cameră la Liceul de Artă din Constanța, dirijor al orchestrei de cameră „Con Anima” din Arad. A fost profesor la Universitatea de Arta Teatrală din Targu Mureș, Facultatea de Muzică.

Pedro Negrescu este singurul român propus pentru o bursă la Mannes College of Music din New York, unde n-a ajuns niciodată din cauză lipsei de finanțare. Aceleași dificultăți le-a întâmpinat și atunci când, la propunerea profesorului Sigi Busch, a fost nominalizat pentru o bursa la Hochschule der Kunste – Berlin.

„Cu adânc regret vă anunțăm că în această zi dirijorul Petronius Negrescu(Pedro) a părăsit această lume și s-a dus să dirijeze orchestra îngerilor. Dorim sa transmitem pe aceasta cale sincerele noastre condoleanțe familiei și tuturor celor ce simt împreună cu noi durerea despărțirii premature de cel ce a fost Artistul Petronius Negrescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, spun cei de la Filarmonica Arad.

Dumnezeu să îl odihnească!

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.