CLCConsiliul Local Civic (CLC) organi­zează, astăzi, începând cu ora 12, o dezbatere cu membrii CLM, cărora li se va cere să susţină o iniţiativă care vizează reducerea taxelor şi impozitelor locale. Au fost invitaţi toţi consilierii locali municipali, mai puţin cei de la Partidul Poporului Dan Diaconescu (PP-DD), care potrivit lui Dan Artimon, vice­pre­şedintele CLC, nu au putut fi găsiţi. „În ceea ce-i priveşte, consilierii PP-DD au fost şi cu alte ocazii greu de gă­sit”, a spus Artimon. Acesta susţine că societatea civilă cere reducerea taxelor şi impozitelor pentru că s-a încălcat legea atunci când acestea au fost stabilite. „Situaţia este foarte complexă. Legea n-a fost respectată încă de la început. Conform Codului Fiscal, Guvernul Ungureanu ar fi trebuit să publice în Monitorul Oficial, până pe 30 aprilie, nivelul taxelor şi impo­zitelor pe 2013. La rândul său, ac­tua­lul Guvern nu a publicat decât pe 28 decembrie hotărârea cu pricina. În acea hotărâre se mai specifica că taxele şi impozitele trebuie aprobate de autorităţile locale  până în 31 decembrie, or, zilele de 29, 30 şi 31 decembrie au fost zile nelucrătoare. În Codul Fiscal există o pre­ve­dere potrivit căreia primăriile trebuie să stabilească nivelul impozitelor şi taxelor în 45 de zile de la publicarea hotărârii de guvern cu privire la acestea”, a continuat Artimon.
Arădenii sunt buni de plată
Vicepreşedintele CLC mai spune că situaţia de la Arad este cu atât mai gravă, cu cât autorităţile de aici nu au pus proiectul de hotărâre la transpa­renţă şi nu au organizat dezbateri pu­blice. „La Sibiu, la Satu Mare, la Bucureşti, proiectele au fost puse la transparenţă şi au fost organizate şi dezbateri cu cetăţenii. Un alt aspect priveşte efectiv cuantumul acestor impozite şi taxe. Spre exemplu la Cluj, care este municipiu de rangul 1, (Aradul fiind de rangul 2), unde primar este Emil Boc, deci tot un democrat-liberal ca domnul Falcă, nu s-au făcut majorări nici după apariţia Hotărârii de Guvern. S-a ajuns ca ta­xele şi impozitele de la Arad să fie mai mari decât cele de la Cluj, aici e paradoxul. Aşa ceva e interzis prin lege. Conform Hotărârii de Guvern, impozitele şi taxele se stabilesc în funcţie de rangul municipiului”, a mai spus reprezentantul CLC. Dan Artimon a dat şi câteva exemple. Astfel, clujenii au plătit, în 2012, un impozit pe clădiri de 806 lei/metru pătrat, impozit păstrat şi pentru anul acesta, în timp ce arădenii au plătit 806 lei în 2012, iar din 2013 vor fi nevoiţi să plătească 935 de lei. „De altfel, acesta e singurul caz în care cuantumul stabilit la Arad este acelaşi cu cel stabilit de Guvern, în rest toate impozitele sunt mai mari. Să vă dau un alt exemplu. Impozitul pe teren, pentru zona A la municipiile de rang 0 este de 10.353 lei pe metru pătrat, la cele de rang 1, 8597 de lei, iar la cele de rang 2, cum este şi Aradul, 7.553 lei. La Arad, în 2012 s-a plătit 7.809 lei, iar în 2013 se va plăti 9.063 lei. Asta, în condiţiile în care la Cluj, anul trecut s-a plătit 7.408 lei, iar anul acesta a rămas la fel”, a încheiat Artimon.

  • co'ect spune:

    poate vorbiti de lei vechi, ca nu cred ca poate plati cineva impozit 800-900 lei noi/metru patrat !!!!

  • coi' ect spune:

    societate civila !? niste ciini care au ramas fara oase de ros. inainte de alegeri, impreuna cu cei de la kilometrul ,,nul”, ,,latrau” impotriva ,,regimului” lui …
    niste pacalici, s-au trezit dupa betiile de sarbatori..
    ar fi multe teme, pe care o societate civila ar trebui sa le dezbata, si pt. care sa ia atitudine, dar…nu e ,,societate civila”.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției