simulator

Poliţiştii arădeni au încercat să-i convingă pe şoferii care nu poartă centura de siguranţă că acest protocol este vital. Cei de la Rutieră i-au poftit pe contravenienţi să încerce un simulator de accident, pentru a-i lămuri că folosirea centurii poate să le salveze viaţa.

„Groaznic, a fost groaznic, bine că am avut centura, chiar m-am lovit”, a spus o şoferiţă.

Poliţiştii i-au invitat pe şoferii care nu purtau centura în simulator.

„Bună, agent Princ Ilisie mă numesc, documentele, vă rog. Nu aţi purtat centura, ea nu se pune când vedeţi agentul de poliţie, se pune pentru siguranţa dumneavoastră. Astăzi, veţi fi avertizat verbal pentru că nu aţi purtat centura de siguranţă şi vă veţi convinge ce înseamnă să o purtaţi. Acest dispozitiv vă va arăta ce înseamnă un impact la 10 km pe oră doar, nu vorbim de 50, cu cât putem circula în localitate”.

Ultimul accident grav a avut loc chiar astăzi, pe drumul dintre Arad şi Oradea. Trei vehicule au fost avariate şi cinci persoane au ajuns la spital, după ce o şoferiţă a efectuat o depăşire neregulamentară.

Aşadar, pornind de la faptul ca în ultima perioadă, pe drumurile intens circulate din Arad s-au produs foarte multe accidente grave, poliţiştii au decis să le arate conducătorilor auto că respectarea regulilor este esenţială. Astfel, cei de la Rutieră au instalat un simulator de impact chiar în centrul oraşului, apoi i-au oprit pe toţi cei care nu purtau centură şi i-au poftit să testeze pe propria piele forţa unei tamponări.

„Impactul a fost destul de tare. M-a convins să port centura. Chiar se simte foarte tare”, a spus unul dintre şoferi.

„O lovitură groaznică, vă puteţi imagina ce se intamplă la 50 de km la oră? M-aţi convins total, multumesc. Da, dacă nu aveai centura la 10 km la oră, săreai peste, şi cum ar fi la 50, nici nu vreau să mă gândesc”, au mai spus un şofer.

Cu ocazia participării la acest test, toţi conducătorii auto opriţi au fost avertizaţi doar verbal şi, în plus, au fost înscrişi într-o tombolă, prin care pot cîştiga un curs de conducere defensivă.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției