Sezonul rece vine, ca în fiecare an, cu o serie de modificări, atât în ceea ce privește condițiile meteorologice, cât și a măsurilor pe care fiecare participant la trafic trebuie să și le ia pentru ca siguranța tuturor să nu fie pusă în pericol.

Astfel, în condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), Inspectoratul de Poliție Județean Arad recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor și bicicliștilor, să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

Conform O.U.G. 195/2002, art. 161, privind circulația bicicletelor pe drumurile publice, bicicliștilor le este interzis să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă; le este interzis să circule în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public, precum și în afara localitaților, fără a purta imbracăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Astfel, polițiștii arădeni recomandă cetățenilor să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanță mai mare față de vehiculul din față, să utilizeze cu precădere frâna de motor, să-și echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă.

Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute, ci și zonelor de drum de vale, deal, poduri, precum și în curbe, aceste zone fiind predispuse la îngheț și la formarea de polei.

Echipați autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece, deoarece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă), distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de dublare”, au declarat reprezentanții IPJ Arad.

Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar.

Recomandările redacției