pe care Minskul încearcă să-i împingă către UE, a murit împuşcându-se accidental cu arma din dotare, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate din Polonia, citat de Radio Polonia, conform digi24.

„Datele preliminare arată că a fost un foc de armă cu pistolul din dotare, în urma căruia soldatul a murit, iar în eveniment nu au fost implicate terţe persoane”, a declarat comandantul unităţii din care făcea parte soldatul.

Cu toate acestea, a fost deschisă o anchetă militară.

Soldatul fusese detașat la frontieră în urmă cu o săptămână, dar nu avea misiuni care să fi presupus un contact direct cu imigranții.

Familia soldatului a fost anunțată și este consiliată de un psiholog.

De aproape o săptămână, granița dintre Polonia și Belarus pare un adevărat teatru de război. Uniunea Europeană acuză Minskul că a generat o criză a migranților ca parte a unui „atac hibrid” asupra blocului comunitar, facilitând vize pentru oameni din Orientul Mijociu cărora le-a facilitat transportul cu avionul până în Belarus pentru ca apoi armata să-i împingă să treacă ilegal granița.

Polonia a reținut unii migranți în centre închise de detenție și i-a transferat pe alții în centre deschise, mai ales pe cei bolnavi, în vârstă sau care au copii mici. Belarusul neagă că a provocat criza, dar susține că nu poate ajuta la rezolvarea acesteia decât dacă Europa ridică sancțiunile existente.

Potrivit purtătorului de cuvânt al serviciilor speciale, Stanislaw Żaryn, în rândul imigranților sunt răspândite zvonuri potrivit cărora luni, 15 noiembrie, vor veni după ei autobuze din Germania, iar Polonia îi va lăsa să treacă. Este o minciună, a precizat Zaryn. El a adăugat că granița va continua să fie puternic protejată de forțele poloneze.

Guvernul de la Varșovia estimează că în prezent, în zona de frontieră de pe partea belarusă a graniței cu Polonia se află între 2 000 și 4 000 de migranți, care încearcă periodic să treacă forțat granița, în urma unor provocări din partea serviciilor belaruse. Începând din 2 septembrie, 183 de localități poloneze din zona de graniță se află în stare de urgență din cauza presiunii migratorii, conform digi24.

Recomandările redacției