În contextul actual al pandemiei de coronavirus, pe fondul înăspririi restricțiilor de acces în instituțiile publice, cei care și-au pierdut anumite documente oficiale, precum actele de studii sau titluri de proprietate, și trebuie să facă, în acest sens, o cerere de publicare în Monitorul Oficial, pot face acest lucru și online, pe site-ul oficial al instituției. În egală măsură, persoanele juridice care solicită publicarea în Monitorul Oficial pot depune cererea tot online, fără a mai fi necesară prezența fizică a reprezentantului legal. Totuși, cei care nu pot sau nu doresc să facă aceste demersuri online, pot folosi serviciile poștale sau rețeaua colaboratorilor Monitorului Oficial.

Mai exact, potrivit unui anunț de pe site-ul Monitorului Oficial, cum accesul în cadrul instituției se poate face doar în baza certificatului verde (eliberat în urma vaccinării, testării sau trecerii prin boală), toate solicitările de publicare ale persoanelor fizice și juridice se depun în format electronic, cu ajutorul formularelor online disponibile pe site, fără a fi necesară prezența fizică la sediul instituției, conform avocatnet.ro.

Astfel, cei care și-au pierdut un act de studii sau anexa la acesta, carnetul de muncă, un titlu de proprietate, brevetul de invenție, livretul militar, permisul de vânătoare și alte asemenea documente a căror pierdere trebuie publicată în Monitorul Oficial, precum și cei care și-au schimbat numele pot face solicitarea de publicare online.

Ulterior, după preluarea actelor, cei care au depus solicitări vor fi permanent informați cu privire la stadiul publicării.

În plus, așa cum mai apare pe site-ul instituției, Monitorul Oficial nu percepe tarife pentru publicarea pierderilor de acte ale persoanelor fizice sau pentru publicarea schimbărilor de nume, însă situația este diferită în cazul persoanelor juridice.

Recomandările redacției