apia 2 apiaDe obicei sâmbăta lumea merge la Piața din Hălmagiu la cumpărături și să mai schimbe o vorbă  unii cu alții, fiind în general o zi mai relaxată.
Deosebită a fost sâmbăta ce a trecut, deoarece, după cum ne-au spus reprezentanții autorităților,    s-a înregistrat un număr mare de oameni din comunele Hălmagiu, Vîrfurile și Hălmăgel care veneau după diverse acte suplimentare în urma unor… „hârtii“ primite de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, filiala Gurahonț.
„Pe această hârtie era înscris «Solicitare de clarificare», purta un număr de înregistrare și actele doveditoare care sunt solicitate. Asta deși dosarul a fost depus de câteva luni de zile la Centrul Zonal  APIA Gurahonț, ca fiind complet, față de cum s-a depus și până acum.
În această zonă, unde sunt trei comune, nu a fost zonă cooperativizată și nu este cadastru iar pământurile apar pe stră-străbunici; nu apare pământul pe cel care îl utilizează și plătește după el taxe și impozite. Primăria cunoaște această problemă, dar APIA nu mai ține cont de așa ceva, solicită direct moștenitorul să dovedească, cu acte de moștenire. Vă dați seama la ce cheltuială sunt supuși acești oameni din aceste comune? Sunt undeva la circa 5.000 de cazuri iar termenul este undeva până la finele lunii septembrie. Bieții țărani așteptau banii de subvenții, mulți dintre aceștia și-au făcut lucrări în agricultură pe considerentul că vor primi ani de la APIA, aceștia fiind oameni în vârstă, de 65 – 75 de ani“ – a fost descrierea situației.
Frământările lor reies clar din discuțiile purtate cu câțiva dintre ei; nici n-am mai îndrăznit să le cerem numele, văzându-i așa de necăjiți și cu lacrimi în ochi.
„Ce facem noi acum? Suntem puși pe drumuri… Ar fi trebuit să ne spună atunci când ne-au luat dosarele, că ei ne-au chemat“ – se tânguia un bătrân.
Un altul din mulțime chiar ne spunea: „dacă îmi vine hârtie să dau banii înapoi, în acel moment îmi pun capăt zilelor, că am 68 de ani: cum să mai…“.
Holurile Primăriei – unde aparțin acești oameni – erau pline de lume; așteptau lămuriri…
Cei de la Primărie spuneau că „le-am eliberat tot ce a ținut de noi rândul trecut“.
Am luat legătura cu Gheorghe Alda, directorul Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, centrul județean Arad și l-am întrebat ce se întâmplă de atâția oameni sunt puși pe drumuri, având în vedere aspectul că ei au depus dosarul în acest an.
„Nu putem merge de la an, la an, la nesfârșit așa… Acești cetățeni trebuie să aducă actul doveditor de moștenire sau Titlul de propietate. Eu sunt director executiv și trebuie să execut ce mi se spune – nu sunt de la mine acestea, sunt de la București. Credeți că nouă ne convine să punem lumea pe drumuri? Dar așa este situația: trebuie să ai actul doveditor, acesta fiind pri­mul act de moștenire“ – a fost răspunsul directorului Alda.
Problema este că acum bieții țărani abia au bani să-și ducă traiul de la o zi la alta, de unde să aibă zeci de milioane de lei (vechi) să dea pe la notariate pe actele ce se cer și în așa timp scurt.

  • Billceliutecetefute spune:

    Auzi …domnu’ garcea de la vama ! …..cum de no’ dat corectitudinea in
    mata’ din 2006-2008 de cand o aparut legile alea ?!! Ai vrut sa fie
    injurati pesedistii , cumva !! ca te tin inca pe scaun…?!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției