Soluţia României pentru medici: „Dacă nu poţi combate corupţia, legalizeaz-o“

0
425

Liderii români cred că au găsit o soluţie pentru salariile mici şi corupţia care determină medicii să părăsească ţara, aceasta mergând pe principiul „dacă nu poţi combate corupţia, legalizeaz-o“, comentează Washington Times în ediţia electronică conform site-ului Mediafax.ro.

Situaţia în care se află sistemul de sănătate din România determină numeroşi medici să plece din ţară. Mai mult de 7.000 de medici, o treime din numărul lor total, au părăsit ţara în 2011 şi 2012, potrivit Colegiului Medicilor. Potrivit regulilor Uniunii Europene, ei îşi pot găsi uşor locuri de muncă în ţări mai prospere, precum Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Conform unei serii de propuneri avansate de premierul Victor Ponta pentru a îmbunătăţi sistemul de sănătate din România, legalizarea şpăgii ar interzice medicilor să condiţioneze acordarea serviciilor de primirea unor sume de bani, dar le-ar permite să accepte „cadouri“ după ce tratează pacienţii, atât timp cât declară veniturile suplimentare.

Propunerea face parte din eforturile de a combate corupţia care a înflorit în România după căderea comunismului. Noua atitudine poate fi caracterizată astfel: Dacă nu poţi combate corupţia, legalizeaz-o, comentează publicaţia americană.

Ponta însuşi este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, de profesie chirurg, a fost suspendat din funcţie, după ce a fost arestat pentru luare de mită. Fostul premier Adrian Năstase a ieşit din închisoare anul trecut, după ce a stat 500 de zile în detenţie pentru mită, şantaj şi infracţiuni legate de finanţarea campaniei electorale.

Mita, denumită adesea „plicul“, este răspândită în special în sistemul de sănătate din România. Aproximativ 28% dintre români afirmă că au dat mită la doctori, faţă de numai 5% în celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui Eurobarometru din 2013.

SursaŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.