Tapiţerii pline de urme de mâncare şi de firimituri, covoare murdare, scrum de ţigară, pete de cafea şi de alcool, cu asta am rămas în casă după petrecerile de Crăciun şi de Revelion. Iar dacă înainte de veni­rea musafirilor am făcut curăţenie, acum trebuie să o luăm de la capăt încă şi mai serios. Iată câteva trucuri pentru a scăpa de murdărie cât mai eficient, scrie Click.
Pete de cafea pe covor sau pe faţa de masă? Nimic mai simplu. Mai întâi, pune puţină sare pentru a absorbi lichidul. Şterge apoi pata cu apă oxigenată sau stropeşte cu lămâie sau cu oţet alb. La final, spală cu detergent.
Petele de apă de pe mobilă dispar prin frecare cu pastă de dinţi (obligatoriu albă, niciodată gel). La petele dificile se adaugă şi puţin bicarbonat de sodiu. Se lustruieşte apoi locul cu o cârpă moale.
Deşi este greu de crezut, pentru petele de vin roşu se poate folosi vinul alb sau orice alcool alb (ţuică, votcă, alcool pur). Aceste substanţe se toarnă pe pată, se freacă uşor, apoi se spală şi se clăteşte cu apă. Dacă pata nu a ieşit în totalitate, pune puţin amoniac pe zona umezită în prealabil şi apoi clăteşte. La final, spală folosind detergent.
Ceara de lumânări de pe faţa de masă se moaie întâi cu uscătorul de păr, apoi se absoarbe cu un şervet de hârtie. La sfârşit se şterge cu apă şi oţet.
Petele de grăsime se curăţă uşor dacă se pune peste ele pastă de dinţi, făină sau amidon. Se lasă să acţioneze câteva minute, apoi ţesătura se spală cu apă fierbinte în care s-a pus puţin detergent de vase.
Petele de muştar ies cu oţet. Dacă pata este de ketchup, după ce ai spălat-o cu săpun lichid, pune puţin oţet alb.
Dacă ai scăpat gumă de mestecat pe covor, nu te speria. Curăţă ce poţi din ea şi apoi pune câteva cuburi de gheaţă, în acest fel guma va putea fi îndepărtată uşor.
Perdelele îngălbenite de fum de ţigară se ţin la înmuiat în apă cu sare. Dacă adaugi la soluţia de spălat un pachet de praf de copt, vei obţine nişte perdele ima­culate.

Recomandările redacției