Sindicaliştii din sănătate au fost astăzi în grevă japoneză. Aceştia cer „aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat”. De asemenea, solicitările F.S. „Hipocrat” şi CFSMR vizează şi „respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă”. Totodată, sindicaliştii mai cer şi „asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate dar şi creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie”.

În replică, conducerea Minsietrului Sănătăţii a declarat că una dintre soluții privind salarizarea personalului medical ar fi introducerea unui card al medicului. Acesta ar putea urmări medicul de la absolvirea facultății și până la pensie și ar putea înregistra activitatea clinică a acestuia. Consecutiv acestui lucru ar fi o salarizare diferențiată, pe de altă parte stimulente acordate celor care se ocupă într-adevăr de rezidenți, deci formatorilor.

Legea salarizării bugetarilor ar putea rezolva problema salariilor din sistemul medical. Ne plasăm într-un sistem hibrid și care se reflectă în mod direct și nefast asupra salarizării. O lege unitară ar trebui să elimine inechitățile și, apoi, în mod treptat, în funcție de posibilitățile bugetului, să crească salariile profesioniștilor din sănătate.

Recomandările redacției