Șomaj tehnic fără precedent la Arad: zeci de mii de angajați au ieșit din câmpul muncii, în timpul pandemiei

0
6413

Șomaj tehnic fără precedent la Arad, după ce criza provocată de pandemia de coronavirus a scos din câmpul muncii zeci de mii de angajați din județul nostru. Mii de salariați din mai multe domenii, cu predilecție din industrie, sectorul HoReCa și servicii au fost scoși în șomaj tehnic de firme și companii, în decursul celor trei luni de activitate paralizată – martie, aprilie, mai. Dacă în lunile aprilie și mai, anunțam în cotidianul nostru că, în evidențele AJOFM sunt deja peste 40.000 de angajați în șomaj tehnic, acum, situațiile oficiale arată cu adevărat efectele dramatice ale pandemiei. Zeci de mii angajați din județul Arad au fost trimiși în șomaj tehnic de la începutul pandemiei, situația centralizată fiind până la data de 17 iunie.

Pentru a afla situația de pe piața arădeană a muncii am contactat conducerea Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, care a întocmit o sitiație exactă cu numărul cererilor făcute de angajatori pentru șomaj tehnic, precum și cu numărul de beneficiari, adică de angajați trimiși acasă, pe fond de activitate oprită.

Din evidențele oficiale reiese clar că vârful crizei generate de înghețarea activității a fost atins în luna aprilie, atunci fiind trimiși în șomaj tehnic cei mai mulți arădeni.

Zeci de milioane de lei, pentru șomaj tehnic

Așadar, în luna martie a anului, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă a început să fie asaltată cu cereri pentru șomaj tehnic, din partea firmelor. Debutul crizei a fost crunt pentru unii, iar procedurile care s-au făcut în mare parte electronic au dat bătaie de cap patronilor de firme și au făcut probleme funcționarilor AJOFM. Nu s-a putut comunica decât prin telefon și virtual, agenția oprindu-și programul cu publicul.

În martie, firmele au depus la agenția arădeană de șomaj un număr de 1.063 de cereri, pentru 16.372 de angajați. Statul a avut de plătit pentru aceștia peste 9,48 milioane de lei.

În aprilie, AJOFM Arad a primit 2.776 de cereri pentru șomaj tehnic, pentru nu mai puțin de 38.855 de salariați. Practic într-o lună de zile, aproape 40.000 de arădeni au fost scoși temporar din câmpul muncii. În conturile beneficiarilor au intrat peste 65,66 de milioane de lei, potrivit reprezentanților AJOFM.

În luna mai, s-au depus 2.115 solicitări pentru suspendarea temporară a contractelor individuale de muncă pentru 27.597 de angajați. De atunci, numărul cererilor pentru șomaj tehnic a scăzut. Plățile pentru județul nostru s-au ridicat la peste 18,31 de milioane de lei. „Pentru luna mai, situația cuprinde numărul de cereri și beneficiari la data de 17 iunie, sumele fiind plătite la data de 15 iunie“, a precizat Mihaela Jude, inspector superior în cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă. Dacă totalizăm fondurile alocate pentru plata șomajului tehnic la Arad, acestea se ridică la peste 93,46 de milioane de lei.

Dacă pentru cei intrați în șomaj tehnic, luna iunie a însemnat reluarea treptată a activității, alți arădeni și-au pierdut complet locurile de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.