somaj neinregistratÎn prima parte a anului viitor, rata şomajului la nivelul judeţului nostru – în prezent, unul dintre judeţele cu cei mai puţini şomeri, potrivit statisticilor oficiale – aproape că se va dubla. Mii de şomeri noi vor intra în calculul reprezentanţilor agenţiei care se ocupă de arădenii fără serviciu. Acestea nu sunt prognoze, ci concluziile conducerii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad, care are în derulare de o lungă perioadă, un proiect prin care să fie stabilită o situaţie a şomerilor mai aproape de realitate. În plus, spe­cialiştii mai spun că, deşi Aradul are oferte de muncă, mare parte din forţa de muncă disponibilă are şanse mici de angajare, întrucât este necalificată şi dezinteresată. Mai precis, mulţi dintre şomeri nu au studii sau acestea sunt medii, nu s-au calificat în nicio meserie şi mai sunt şi delăsători.
Deşi nu s-a încheiat încă, un eveniment s-a derulat în cadrul proiectului „Cercetarea și prognozarea pieței muncii din Vestul României. Evidențierea șomajului neînregistrat din județul Arad”, derulat prin programul POSDRU.
Este vorba de Focus-Grup, în cadrul căruia s-au prezentat şi dezbătut mai multe realizări în cadrul acestui proiect.
Proiectul este implementat de AJOFM Arad, în calitate de solicitant, alături de: AJOFM Timiș, AJOFM Bihor, Consiliul Județean Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, FIREWHITE Software & IT Services SRL, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, IRPET – Istituto Regionale per la Programmazione Economica Toscana.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea serviciilor furnizate şomerilor. „La acest moment, după derularea activi­­- tă­ţilor din proiect, în statistici avem 4.350 de persoane şo­mere noi, câteva sute fiind din Bihor şi Timiş, din mediul rural, iar proiectul continuă în mediul urban. În cadrul proiectului, până acum au fost organizate 40 de burse de muncă, în localităţi din judeţ, precum şi în municipiu. Au fost înscrişi în si­- tuaţie mii de arădeni însă, mulţi dintre ei au o pregătire profesională precară sau au vicii, ceea ce înseamnă că au şanse scăzute de a rămâne pe un loc de muncă“, a spus Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.
Soluţii pentru şomerii din rural
Evenimentul Focus-Grup a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice din acest domeniu, la nivel național, regional și local, ai sindicatelor și patronatelor, furnizori de servicii de ocupare, angajatori şi ONG-uri.
Soluţii pentru şomerii nou identificaţi sunt formarea profesională, descoperirea deprinderilor şi abilităţilor pentru diferite activităţi şi sprijinirea în găsirea unui serviciu. Condiţia esenţială este ca şi şomerii – beneficiarii proiectului – să vrea să se integreze pe piaţa muncii. „După terminarea proiectului, rata şomajului va creşte mult. Situaţia se va schimba, mai ales că, în prezent, fără să luăm în calcul situaţia nouă a şomerilor, Aradul este unul dintre judeţele cu cea mai scăzută rată a şomajului. După ce vom avea situaţia finalizată, o vom putea da mai departe pentru stabilirea unor noi soluţii“, a conchis directorul AJOFM Arad.

Recomandările redacției