Șomajul se va dubla, iar economia va scădea cu 6 %. La Arad, zeci de mii de angajați au job-urile înghețate

0
451

Șomajul în România se va dubla în acest an, față de 2019, în contextul pandemiei de COVID-19 – preconizează agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings. Un alt indicator dramatic – economia României va scădea cu aproape 6%, iar deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB, mai mare chiar decât cel prognozat de ministrul Finanțelor.

Rata şomajului în România ar urma să urce la 8% în 2020, asta de la un minim istoric de 3,9% în 2019, ca urmare a pierderii locurilor de muncă din cauza pandemiei de coronavirus. Aceasta ar fi cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an, potrivit unei analize Fitch Ratings.

La Arad, unul dintre județele cu cea mai mică rată a șomajului are acum peste 30.000 de șomeri, între care cei mai mulți, în șomaj tehnic. Rata șomajului până la începerea crizei de COVID-19 era la Arad, extrem de mică.

Cât privește situația de la nivel național, analiştii Fitch se aşteaptă, de asemenea, ca deficitul bugetar să urce la 8% din PIB în 2020, ca urmare a scăderii veniturilor, în condiţiile în care majoritatea sectoarelor economice suferă o majorare a cheltuielilor. Prognoza Fitch este chiar mai pesimistă decât cea venită de la ministerul Finanțelor, care a estimat un deficit de 6,7%. Fitch se aşteaptă ca deficitul să se reducă la 4,2% din PIB în 2021, graţie în parte şi revenirii activităţii economice.

În ceea ce priveşte datoria publică a României, prognozele Fitch arată că aceasta va creşte până la 45% din PIB în 2020 de la 35,2% din PIB în 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.