TribunalUrmările politicii impuse de mai marii Primăriei care au refuzat să reducă preţul gigacaloriei plătit de populaţie în timpul iernii, aşa cum a cerut societatea civilă, se văd şi acum. Judecătorii arădeni se confruntă cu zeci şi zeci de procese intentate de asociaţiile de proprietari împotriva celor care nu şi-au mai putut permite să plătească întreţinerea. Deciziile luate de conducerea asociaţiilor sunt de înţeles, pentru că în caz contrar, ar risca să ră­mână fără utilităţi şi locatarii care încă reuşesc să-şi plătească cheltuielile. Ceea ce este greu de înţeles este, însă, încăpăţânarea autorităţilor locale, care pe lângă faptul că nu au fost capabile să retehnologizeze la timp CET-ul, pentru a reduce costul gigacaloriei, ţin cu dinţii de preţ, fără să le pese că mulţi arădeni riscă să ajungă pe drumuri sau în cel mai fericit caz cu lucrurile din cază scoase la licitaţie, după ce instanţa încuviinţează cererile de executare silită introduse de asociaţii. „Din estimările noastre, pe rolul instanţelor sunt peste 100 de procese, în care este vorba fie despre solicitarea unor penalităţi, pentru datoriile neplătite la timp, fie despre încuviinţarea executării silite a datornicilor. Sunt asociaţii, în special cele din blocurile de garsoniere, care au restanţe foarte mari la furnizorii de utilităţi, aceste restanţe ajungând la 40-50.000 de lei. În medie, restanţele pe apartement sunt de 4-5.000 de lei. Am ajuns să ne obişnuim că avem aşa de multe procese. În momentul de faţă, aşa ceva reprezintă o situaţie normală pentru Arad. Cum astfel de procese sunt de durată, pot să apară şi debranşări, cu toate că acţiunile au fost intentate tocmai pentru a evita astfel de situaţii, astfel încât există nemulţumiri şi în rândul locatarilor buni-platnici”, a declarat Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA).
Reprezentanţii ULALA povestesc că administratorii de blocuri trebuie să facă tot felul de jonglerii, pentru a evita debranşările, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi arădeni ajung pe lista rău-platnicilor. „Cei mai mulţi dintre cei chemaţi în judecată sunt şomeri şi persoane cu venituri mici. Până ce sunt executaţi silit, administratorii trebuie să facă echilibristică, să ia bani dintr-o parte, să plătească în altă parte şi tot aşa, pentru a evita debranşările. Asociaţiile trebuie să ia măsuri după trei luni de întârzieri, dar parcă îţi vine greu să-ţi dai vecinul în judecată, astfel încât se ajunge şi la restanţe de un an. Dacă subvenţiile date de Primărie ar fi fost mai consistente, nu ne-am mai confrunta cu astfel de situaţii”, a încheiat Arion.

  • completefreesat spune:

    Hai sa fim seriosi! Pai daca nu-si permite de ce dracu sta inca aclo sa faca datorii in continuare? Nu mai simplu ar fi sa vanda si sa se mute unde-si permite,la tara sau in alta parte? Ce vina au restul ca unul sau altul nu-so permite sau nu vrea? Dar cum se face ca aia ce sunt restanti la cheltuieli au platit la curent? Pai e simlu,ca aia de la Enel iti taie curentul,nu te amana ca esti tu baiat frumos.Si asa e normal sa fie,nici nu ar trebui lasat termene de cateva luni,unde dracu ati vazut voi,in ce tara normala,proprietari cu restante la cheltuieli? Nicaieri,doar in Romania! Dar tigarile ,berea si cafeaua nu le lipsesc.Parca-i vezi pe balcon cu maneaua la maxim si urland in gura mare de beti si de handicapati ce sunt,dar la cheltuieli restanti cu anii.Ar trebui schimbata legislatia,astia aruncati in strada pe viteza si acoperit restantele,plus ca ar fi normal ca la utilitati sa se ceara un depozit,un avans ceva,nu sa ramana restul cu buza umflata pentru ceva fraieri…
     Dar mai este mult pana ajungem lumea civilizata din urma…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției