Veste proastă pentru firmele din județul Arad, aflate în ultimul timp în căutare de forță de muncă, șomerii și tinerii absolvenți de aici nu sunt interesați să își găsească slujbe. Cel puțin așa reiese dintr-un raport prezentat în ședința Colegiului Prefectural de luna aceasta de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Conform unei analize făcute de AJOFM, piața muncii din județ este caracterizată de „scăderea constantă a numărului de șomeri, numărul mare de locuri de muncă vacan­te anunțate de angajatori, numărul mic de persoane care au accesat locurile de muncă vacante, din cauza interesului scăzut pentru încadrarea pe piața muncii, atât a șomerilor, cât și a tinerilor absolvenți”. De remarcat că în anumite luni, numărul locurilor de muncă vacante anunțate la AJOFM a fost de peste 2.500, în momentul de față situându-se la aproximativ 2.400. Astfel, s-a ajuns ca Aradul să fie printre primele județe din țară în ceea ce privește numărul de locuri de muncă disponibile. În aceste condiții, pentru a-și putea continua activitatea, firmele din județ sunt nevoite să caute muncitori în regiunile mai sărace ale țării. Spre deosebire de arădeni, care au deja un alt standard în ceea ce privește salarizarea, muncitorii aduși din alte județe se mulțumesc cu salarii mult mai mici.
Se caută 2.000 de viitori angajați
Cele mai multe slujbe care așteaptă să fie ocupate se află în industria auto, industria textilă și vânzări.
Reprezentanții AJOFM mai susțin  că „măsurile active destinate absolvenților” nu au putut să fie fructificate, ca urmare a interesului scăzut de care au dat dovadă potențialii beneficiari. Asta, cu toate că anul acesta s-a putut constata o întărire a colaborării Serviciului Public de Ocupare cu agenții economici, instituțiile de învățământ și alte entități de pe piața muncii, pentru creșterea gradului de ocupare a forței de muncă. „În perspectiva sfârșitului de an 2017 și a începutului anului 2018, Serviciul Public de Ocupare are în vedere proiectul INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare, al cărui obiectiv vizează identificarea a aproximativ 200.000 de persoane neocupate (tineri cu vârsta între 16 și 24 de ani). Proiectul se va desfășura la nivel național, pe o durată de patru ani, iar valoarea totală a proiectului este de 45 milioane de euro. Județul Arad are stabilită o țintă aproximativă de 2.000 de persoane care vor fi identificate în cadrul acestui proiect”, se arată în raport.
Șomajul a scăzut serios în zece luni
Potrivit datelor furnizate de AJOFM, în primele zece luni ale anului, numărul șomerilor a scăzut de la 5.597 la 2.909, rata șomajului reducându-se de la 2,59% la 1,34%. „Din analiza realizării Programului de ocupare a forței de muncă în perioada 1.01.2017 – 31.10.2017 rezultă că la nivelul județului Arad au fost încadrate pe piața muncii un număr de 3.409 persoane, urmare a măsurilor active de stimulare a forței de muncă oferite de AJOFM Arad”, mai susțin reprezentanții AJOFM.
Pentru a veni în sprijinul celor care doreau să se angajeze dar nu aveau specializarea căutată, AJOFM a organizat cursuri de agent de securitate; agent de vânzări; bucătar; cameristă; cofetar-patiser; contabil; îngrijitor bătrâni la domiciliu; inspector sănătate și securitate în muncă; instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze; lucrător în comerț; operator confecționer industrial; operator introducere, validare și prelucrare date, secretară, stivuitorist și sudor. Astfel, au fost organizate 16 cursuri cu 246 de absolvenți. „Un număr de 189 de persoane participante la cursuri în anii 2016 și 2017, monitorizate un an de la examenul de absolvire au fost încadrate pe piața muncii până la data de 15.11.2017”, se mai arată în raport.
(L.Ș.)

Recomandările redacției