• Teatru ieftin la şedinţa CLM.
  • Proiectul legat de Piaţa Catedralei a trecut.
  • Opoziţia închide ochii la rectificarea bugetară.
  • O imprimantă cumpărată de Primărie va valora cât o tipografie.

Consilierii locali s-au întrunit ieri în şedinţă să dezbată peste 20 de propuneri de proiecte. O şedinţă care, dacă nu ar fi avut parte de sarea şi piperul prezentei celor din Piaţa Catedralei, ar fi trecut probabil neobservată de opinia publică. Deşi pe ordinea de zi existau puncte mult mai interesante, se vede treaba că circul a contat mai mult, scandalul legat de regenerarea Pieţei Catedralei îngropând, spre exemplu, rectificarea bugetară de la punctul 19. Să vă explicăm de ce.

Ieri, Glasul Aradului publica un material bazat pe informaţii serioase, conform căruia cineva din Primărie ar fi băgat mâna adânc în banul public. Spuneam atunci că Primăria încearcă muşamalizarea acestui fapt şi că încearcă să acopere cumva prejudiciul creat de un angajat cleptoman, apelând la artificii contabiliceşti. Ne aşteptam astăzi ca, dacă am fi avut o opoziţie reală în CLM, măcar un singur consilier să pună întrebări. Pauză. Linişte totală. Indiferenţă. Nimeni nu a reacţionat, de parcă arădenii nu ar fi curioşi de ceea ce se petrece cu taxele şi impozitele lor. Să fie acesta un semn că între opoziţie şi putere în CLM nu există altceva decât o sublimă înţelegere şi că ambele părţi politice joacă un teatru ieftin?

Piețarii și-au făcut simțită prezența

La începutul şedinţei, primarul Falcă a ţinut să îi anunţe pe cei prezenţi că Prefectura nu renunţă şi că vrea să îi fure clădirea Primăriei de sub picioare. După care s-a trecut la dezbaterea punctelor de pe ordinea de zi. Au trecut aproape toate, la foc automat, până când s-a ajuns la dezbaterea legată de Piaţa Catedralei. Cei aproximativ 30 de pieţari prezenţi la şedinţă şi-au făcut foarte clar simţită prezenţa prin vociferări continue. Până la urmă e dreptul lor să îşi apere interesele şi bine au şi făcut. Oricum, în ciuda atitudinii lor belicoase, proiectul lui Falcă a trecut de votul consilierilor. Pe final, consilierul Lupaş a ţinut să se scoată în faţa pieţarilor: „Trebuia să fiţi aici o mie… două mii de oameni!. Cum ar veni, tot ei sunt de vină că sunt puţini. Domnule consilier, vă întrebăm şi noi, ăştia mai puţin spălaţi pe creier: De unde să scoţi o mie de pieţari? Că nu sunt atâţia în tot Aradul! Aţi gândit mult replica asta, sau a venit aşa, din neant?

Rectificarea bugetară, ignorată complet

Restul şedinţei nu a mai contat pentru nimeni. Pieţarii au continuat cu vociferările, iar consilierii au încercat să îşi facă imagine pe seama lor. Şi uite aşa am ajuns la punctul 19 de pe ordinea de zi. „Proiect de hotărâre nr. 267/20018 privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2018“. Aprobat fără probleme de domnii consilieri. Oameni buni, chiar nimeni dintre voi nu a studiat proiectul de hotărâre? Nimănui nu i s-a părut dubios faptul că se acordă bani, e doar un exemplu, pentru achiziţionarea unei imprimante multifuncţionale în valoare de, atenţie!, peste 40.000 de lei?! Bine că vă aduceţi aminte în fiecare campanie electorală de preţul băncilor de pe strada Meţianu!

Oarecum dezamăgiţi de delăsarea Opoziţiei, vă promitem noi că vom verifica fiecare bănuţ public cheltuit prin această rectificare bugetară. Poate că până la urmă, imprimanta aia despre care pomeneam mai sus, este atât de performantă încât are şi funcţie de RMN. Cine ştie? Că noi, căutând o asemenea sculă, la un asemenea preţ, nu am găsit altceva decât tipografii de vânzare.

Aşadar, trăim într-un oraş în care o mână spală pe alta. Unde nu avem nici Putere, nici Opoziţie. Avem doar nişte interese comune care converg oricum, dar numai pentru binele public nu. Vom reveni!

Cristian Ţiţca

Recomandările redacției