Sonda Parker a NASA, lansată cu succes într-o misiune spre soare

0
525

Sonda Parker a NASA, cel mai rapid obiect fabricat de om, care are ca misiune traversarea atmosferei soarelui şi descoperirea secretelor furtunilor solare, a fost lansată cu succes duminică, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, SUA, potrivit Mediafax.

Sonda a fost lansată la bordul unei rachete Delta IV Heavy, duminică, la ora 07.31 GMT. Lansarea a fost prevăzută iniţial pentru sâmbătă, dar a fost amânată din cauza unor probleme tehnice apărute cu puţin timp înainte de decolarea rachetei. La o oră de la lansare, sonda s-a separat de rachetă, pentru a-şi continua odiseea spaţială.

De mărimea unui automobil, sonda Parker, care a costat 1,5 miliarde de dolari, este prima realizare umană care are ca scop traversarea coroanei solare, o parte din atmosfera soarelui, care este de 300 de ori mai caldă decât suprafaţa acestei stele.

Sonda – care are la bord instrumente ştiinţifice capabile să reziste unor temperaturi de aproape 1.400 de grade Celsius – ar trebui să treacă la o distanţă de aproximativ 6,2 milioane de kilometri de suprafaţa soarelui şi să traverseze de 24 de ori coroana solară în timpul misiunii sale care va dura şapte ani.

Specialiştii încearcă să înţeleagă de ce coroana este atât de caldă faţă de suprafaţa soarelui şi motivul pentru care particulele energetice produc furtuni electromagnetice care pot perturba activitatea reţelei electrice de pe Terra. Sonda Parker ar trebui să îi ajute pe specialişti să prevadă momentul în care o astfel de perturbare ar avea loc.

Semn al interesului crescut pentru această misiune, Parker este singurul vehicul spaţial al NASA care poartă numele unui om de ştiinţă în viaţă, astrofizicianul Eugene Parker, în vârstă de 91 de ani. Acesta a fost primul care a dezvoltat teoria vânturilor solare supersonice, în 1958.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.