islam_hijabŞaptezeci şi opt la sută dintre francezi sunt împotriva portului vălului islamic în sălile de curs la universităţi, potrivit unui sondaj Ifop realizat pentru Le Figaro şi publicat în ediţia de vineri a cotidianului, relatează AFP.

Un raport redactat de un comitet consultativ, Înaltul consiliu pentru integrare, dat publicităţii la începutul săptămânii în Franţa, înainte de a fi respins de către o sursă oficială, a suscitat o polemică propunând îndeosebi interzicerea portului vălului islamic în instituţiile de învăţământ superior.

Potrivit sondajului, 4 % din cei chestionaţi sunt în favoarea portului vălului islamic la cursuri în universităţi, iar 18 % n-au nici o opinie.

Pe categorii de vârstă, tinerii sunt cei mai favorabili /11% cu vârste sub 35 de ani, faţă de 63% care se opun/, iar pensionarii cei mai defavorabili /86 % cu vârste peste 65 de ani, faţă de 1% favorabili/.

Sondajul a fost realizat online în zilele de 6-7 august, pe un eşantion de 952 de persoane reprezentativ pentru populaţia franceză în vârstă de şi peste 18 ani, potrivit metodei cotelor.

 

 

(AS – autor: Angela Sârbu, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției