La Primăria Arad se pegăteşte un nou tun de zeci de milioane de euro, după modelul brevetat în ultimii ani sub administraţia marelui vizionar Gheorghe Falcă. După afacerile Recons, Fabrica de zahăr, BERD sau Banca Mondială, în birourile Primăriei stă la dospit o afacere de peste 60 de milioane de euro. Este vorba despre iluminatul public, pe care Primăria Arad se pregăteşte să-l scoată la licitaţie, cu dedicaţie, spune şopârla noastră, către o firmă din Timişoara, care s-a simţit foarte bine în Arad şi care a ştiut şi tabla împărţirii, nu doar a adunării. Motiv pentru care e şi favorita celor care decid câştigătorul, fiindcă oamenii nu vor să se rişte să apară în afacere vreo firmă zgârcită, care să strice planurile de viitor ale unora.
Subiectul pare că a ajuns şi la urechile autorităţilor competente, care studiază de zor caie­tele de sarcini, pentru a găsi pasajele (nu puţine) cu dedicaţie pentru firma din Timişoara. Faptul că la DNA se cercetează problema la greu a ajuns, se pare, şi la urechile mai marilor Primăriei, care s-au repliat brusc şi au anulat licitaţia care trebuia să aibă loc la sfârşitul anului trecut. În schimb, ca afacerea să nu se oprească, firma din Timişoara primeşte în continuare comenzi grase (unii vorbesc de milioane de euro) pentru unele lucrări la iluminatul din Arad. O găselniţă tipică pentru Aradul ultimilor ani, când diverşi apropiaţi ai partidului portocaliu au beneficiat de sume importante de bani publici fără să mai treacă prin procedurile normale, adică licitaţie.
Deocamdată, cei de la Primărie se joacă cu aceste comenzi, însă lucrurile nu vor putea merge la nesfârşit cu această şmecherie. Aşa că e de aşteptat ca, în curând, să avem totuşi parte de lici­taţia pentru iluminat. Atunci să vedem ce va face marele vizionar: se riscă cu un nou dosar sau lasă economia de piaţă să funcţioneze, ca un adevărat om de dreapta ce se pretinde, iar cel mai bun va câştiga.

Recomandările redacției