Fostul președinte al ANAF, arădeanul Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată sub acuzația că a luat mită 1.200.000 de euro în perioada mai 2011-aprilie 2012, banii având caracterul unei „taxe de protecție”, conform DNA.

În acest dosar, au fost trimiși în judecată Sorin Blejnar – la data faptei președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru infracțiunea de luare de mită și soția sa, Andreea Florentina Blejnar, pentru complicitate la infracțiunea de complicitate la infracțiunea de luare de mită, Viorel Comăniță – la data faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor, pentru infracțiunea de luare de mită, Sorin Florea – la data faptei comisar general adjunct al Gărzii Financiare, pentru infracțiunea de luare de mită.

Potrivit DNA, în calitate de președinte, vicepreședinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpații Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei trei inculpați să protejeze activitatea nelegală desfășurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinați lui Blejnar Sorin, de la doi interpuși ai omului de afaceri.

Concret, cei trei inculpați au primit drept mită următoarele sume de bani: Blejnar Sorin – 1.200.000 euro în perioada mai 2011-aprilie 2012; Comăniță Viorel – 960.000 euro în perioada mai 2011- mai 2012; Florea Sorin – 300.000 euro în perioada mai 2011- iunie 2012.

Sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei „taxe de protecție” încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de omul de afaceri care plătea respectiva „taxă” să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale.

Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date funcționarilor publici, pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă (alături de alte persoane fizice și juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată prin decizie definitivă, pentru infracțiunea de evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale și pedeapsa complementară a dizolvării.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile inculpaților Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin, până la concurența sumelor reprezentând obiectul infracțiunilor de mită reținute în sarcina fiecăruia dintre cei trei. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

Sorin Blejnar este în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova după ce, în 7 mai a.c., magistrații Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă.

Recomandările redacției