Pregătirea și organizarea examenelor naționale, precum și aprobarea curriculumului de clasa a IX-a, după ce vom avea planurile-cadru analizate și aprobate, sunt problemele urgente ale Educației, a declarat noul ministru, Sorin Cîmpeanu, în fața Ministerului Educației. Întrebat în repetate rânduri de presă când se vor deschide școlile, Cîmpeanu a anunțat că pe “cât mai repede va permite perspectiva epidemiologică”.

„Au fost evoluții specifice care vizează în special copiii. E prioritate zero analiza acestor evoluții și luarea celei mai bune decizii, în sensul în care ne dorim cu toții reîntoarcerea cât mai grabnică la școală. Prioritizarea cu siguranță aceasta va trebui să fie: în primul rând grădinițe și învățământ primar, apoi gimnaziu și liceu”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației unde va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului.

„Nu insistați pe această întrebare”, a continuat Cîmpeanu, când jurnaliștii i-au cerut o dată concretă la care va avea loc redeschiderea grădinițelor și a școlilor. Ministrul a precizat că va reveni cu răspunsul după o discuție cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. “Urmează să avem o discuție foarte serioasă în acest sens, vom discuta acest lucru prioritar”, a afirmat ministrul Educației.

În ceea ce privește curriculumul de liceu, amintim că înnoirea curriculară a ajuns să se aplice în prezent la clasa a VIII-a. Ministerul Educației este obligat ca în toamna anului 2021 să aplice la clasa a IX-a un curriculum nou, în concordanță cu ceea ce au învățat în învățământul primar și gimnazial copiii care vor începe anul viitor liceul. Pentru a putea realiza un curriculum, Ministerul trebuie să publice întâi profilul absolventului de liceu, planurile-cadru (care prezintă materiile pe care urmează să le studieze elevii și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discpline) și abia apoi programele școlare pe fiecare materie.

“Planurile-cadru pentru liceu nu sunt aprobate în acest moment. Deci elevii de clasa a IX-a trebuie să intre în toamnă pe un curriculum nou, dar nu avem noile planuri-cadru, pe cale de consecință nu avem curriculum nou, nu avem licitație lansată. Elevii de clasa a IX-a e foarte puțin probabil să aibă manuale”, în septembrie 2021, a declarat Cîmpeanu.

Problemele urgente ale educației sunt “organizarea examenelor naționale, aprobarea curriculumului după ce vom avea planurile-cadru analizate și aprobate și apoi vin celelalte probleme cronice”, a afirmat Cîmpeanu. Acesta a precizat că unul dintre obiectivele sale este “susținerea eticii și integrității în sistemul educației”, prin realizarea unui sistem integrat al actelor de studii.

Amintim că noul ministru al Educației își preia mandatul pe un val de contestări la adresa sa. Mai multe organizații ale societății civile i-au cerut miercuri președintelui Klaus Iohannis să nu-l numească ministru al Educației pe Sorin Cîmpeanu, după cum a anunțat Geeks for Democracy, una dintre organizațiile semnatare. Apelul vine după ce aceleași asociații, mișcări și personalități publice – printre care Rezist și Corupția Ucide, dar și profesori – transmiseseră marți o scrisoare deschisă în care cereau ca Sorin Cîmpeanu să nu fie nominalizat ministru.

Autorii apelului afirmă că Sorin Cîmpeanu “nu îndeplinește criteriile de integritate necesare funcției de ministru al Educației”.

Sursa: edupedu.ro

 

Recomandările redacției