La înființarea competiției, mulți au considerat UEFA Nations Legue drept un apendice fără sare și piper la calendarul competițional european. Și totuși, deși miza sportivă și financiară nu se poate compara cu un Euro sau un Mondial, Liga Națiunilor câștigă tot mai multe teren prin faptul că, cel puțin în prima ligă valorică, aduce față în față marile echipe europene. Și când jucătorii și antrenorii de înaltă clasă ajung unii în fața celorlalți, miza de a demonstra că sunt mai buni în fața celor care „contează“ devine suficientă pentru a genera spectacol.

A fost și cazul semifinalelor de la mijlocul acestei săptămâni, meciuri care s-au dovedit a fi unele de foarte bună calitate. În primul dintre ele, desfășurat miercuri seara la Milano, Spania și-a luat revanșa în fața gazdelor, după eșecul din semifinala de la Europeanul din vară. Italia, favorită certă înaintea startului, a fost surprinsă de o echipă a Spaniei extrem de entuziastă, condusă magistral de pe bancă de Luis Enrique și din teren de un Gavi care la doar 17 ani a uimit lumea fotbalului prin calitatea și maturitatea jocului său. Spania a avut posesia, a dat ritmul partidei și la capătul primei reprize avea 2-0 pe tabelă după golurile marcate de Ferran Torres, ambele din centrările lui Oyarzabal. Mai mult, în minutul 42 căpitanul squadrei azzura, Leonardo Bonucci, este eliminat pentru cumulul de cartonașe galbene iar misiunea Italiei se va dovedi imposibilă. Meritul gazdelor însă e acela că au luptat până la capăt, cu acea „grinta“ atât de specifică italienilor. N-au reușit însă decât să reducă din diferență prin Pellegrini în minutul 83. După aceea, până la ultimul fluier, spaniolii practic n-au mai cedat balonul și s-au calificat în finală.

A doua semifinală a adus față în față aseară la Torino reprezentativele Belgiei și Franței, într-o altă reeditare de semifinală, de data aceasta cea de la Campionatul Mondial din 2018. Aici însă n-a mai fost nicio revanșă deoarece Franța s-a impus din nou însă la capătul unui meci spectaculos și dramatic. Belgia a jucat excelent în prima repriză și profitând de prudența, apatia și erorile din defensivă ale „cocoșilor“ și-a trecut în cont un avantaj de două goluri prin reușitele lui Carrasco (37) și Lukaku (40). Francezii revin însă de la cabine cu o atitudine total schimbată și își subordonează cu autoritate adversarul în repriza secundă. Benzema reduce din diferență în minutul 62 cu o execuție de mare atacant iar peste 7 minute Griezmann obține un penalty, transformat de Mbappe. Finalul este unul pe contre. Lukaku înscrie în minutul 87 dar golul este anulat pentru un offside milimetric iar în minutul 90 fundașul stânga al Milanului, Theo Hernandez îl execută pe Courtois și trimite Franța în ultimul act.

Duminică de la ora 16 are loc finala mică, Italia – Belgia, la Torino în timp ce finala mare, Spania – Franța, va fi găzduită începând cu ora 21.45 de arena San Siro / Giuseppe Meazza din Milano. Ambele partide sunt transmise în direct de Digi Sport 1.

Recomandările redacției