cjaCentrul Cultural Județean, instituție culturală aflată în subordinea Consiliului Județean Arad va organiza atât în municipiu cât și în întreg județul Arad o serie întreagă de evenimente din cele mai diverse domenii precum artele spectacolului, arte plastice, literatură, cultură tradițională, divertisment și agrement, educație și formare, sport și multe altele. Oferta culturală se va adresa cetățenilor de pe întreg cuprinsul județului și din municipiu. Accesul publicului la acţiunile Centrului Cultural Judeţean Arad va fi liber. Cu toţii vor avea posibilitatea de a participa pe tot parcursul anului 2013 la toate manifestările culturale și de agrement care vor avea loc în cele mai diverse spații, convenționale sau non-convenționale și în aer liber, cu atât mai mult cu cât acest an a fost desemnat Anul European al Cetăţenilor. Despre acest subiect şi despre multe altele s-a vorbit ieri într-o conferinţă de presă ce a avut loc la Consiliul Judeţean Arad.
„Cultura a fost și va rămâne în continuare pentru administrația județeană o prioritate. Arădenii au fost și vor rămâne consumatori de cultură de cea mai înaltă calitate. Aceasta este motivația care a stat la baza elaborării Strategiei Culturale a Județului Arad implementată până în prezent cu succes urmând ca și în viitorul apropiat să asigurăm accesul la cultură tuturor locuitorilor acestor meleaguri și de ce nu, celor care ne sunt oaspeți. Politi- cile culturale ale administrației județene, adaptate la cerințele societății moderne încurajează dezvoltarea relațiilor interculturale și a proiectelor derulate în rețea. În acest context vor fi organizate pentru prima dată la Arad, în perioada estivală Zilele Culturii Suedeze iar în toamna acestui an Zilele Culturii Austriece. Acest tip de eveniment intercultural are o deosebită importanță nu numai în plan diplomatic, el reprezentând totodată o deschi­dere spre cunoașterea mai aprofundată a altor culturi și tradiții și spre colaborări și parteneriate în cele mai diverse domenii, de la cel cultu­ral până la cel economic”, a declarat președintele CJA Nicolae Ioţcu.
Centrul Cultural Județean Arad continuă şi anul acesta cu evenimentele devenite deja tradiţionale, dar calendarul cultural s-a îmbogăţit anul acesta şi cu manifestări noi, ținându-se cont în primul rând de gustul și așteptările manifestate de public dar și de propunerile formulate în cadrul colaborărilor cu alte instituții din Arad, din România sau din alte țări europene.
CreArt şi Casa Verde
Vă reamintim că Centrul Cultural Județean Arad a câștigat în anul 2012 finanţare europeană pentru două proiecte. Este vorba despre proiectul CreArt, în cadrul căruia au fost deja susținute la Arad pe parcursul lunilor februarie, martie a.c. câteva evenimente importante și despre proiectul Green House (Casa Verde), care se va derula în cadrul unui parteneriat cu Primăria oraşului Mako din Ungaria. Prin acest proiect Tabăra de la Căsoaia va beneficia de o investiţie de 500.000 de euro, din care 10.000 de euro re­pre­zintă aportul Consiliului Judeţean Arad.
Centrul Cultural Județean Arad va organiza în continuare proiecte, evenimente și activități care s-au bucurat în ultimii ani de succes și notorietate: vor fi lansate noi producții editoriale, vor fi organizate spectacole, expoziții, tabere de creație, concursuri, simpozioane și conferințe grupate generic sub titlul Zilele Culturii Judeţului Arad și vor fi susținute conferințe culturale în seria Întâlniri cu Personalităţi ale Vieţii Culturale Româneşti. Vor fi invitați să conferențieze doamna Aurora Liiceanu, domnul Radu Duda, domnul Dan Cristian Turturică și alții.
Între proiectele noi ce urmează a fi prezentate publicului anul acesta regăsim festivaluri, competiții, târguri, tabere tematice, aniversări și alte tipuri de manifestări culturale, educative sau sportive dintre care amintim „Enduro Ghioroc”, Aniversarea a 180 de ani de la înființarea primului Conservator de Muzică din România și 55 ani de la înfiinţarea Şcolii Populare de Artă Arad, împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea Palatului Cultural și multe altele.
Teatrul de vară este unul dintre cele mai importante proiecte noi inițiate de Centrul Cultural Județean. În această vară va avea loc prima sta­giune estivală cu o Gală de operetă în premieră la Arad. Evenimentele Teatrului de Vară vor fi programate cu regularitate miercuri seara. Programul va cuprinde spectacole de teatru pentru cei mari și pentru cei mici, operă și musical pentru copii, concerte, show-uri, spectacole sincretice, film, operă și balet. Îi vom avea ca invitați pe actorii Marcel Iureș, Florin Piersic jr., Victor Rebengiuc, Grigore Leșe etc. Ana Maria Dragoş promite că programul detaliat al stagiunii va fi făcut public în curând.
De asemenea, aflăm că pe întreaga perioadă estivală Teatrul de Vară va oferi spațiu de desfășurare pentru ateliere de creație, spectacole susținute de profesorii și elevii Școlii Populare de Arte precum și pentru alte activități sportive, educative și de agrement.
Festival de film creştin
Trei importante instituții arădene reprezentând administrația, cultura și spiritualitatea județului nostru, își vor da mâna în cadrul unei colaborări care se dorește a fi o piatră de temelie pusă la fundamentul edificiului simbolic ce urmează a fi ridicat pe terenul fertil al tradiției, culturii și spiritualității arădene. Este vorba despre Consiliul Județean, Centrul Cultural Județean și Arhiepiscopia Aradului care vor organiza Festivalul internaţional de artă „Filocalia”, Tabăra studenţească „Hristos în mijlocul nostru” iar în toamna acestui an Festivalul internaţional de film creştin „Areopag”, eveniment cultural care va avea cu siguranță un mare impact asupra comunității arădene.
„Toți concetățenii noștri sunt așteptați cu porțile deschise să ia parte la toate acțiunile noastre, îi invităm și îi așteptăm cu drag în număr cât mai mare să se bucure de oferta noastră culturală”, a mai spus Ana-Maria Dragoş.

Recomandările redacției