• Primăria anunță că de la anul se vor aplica impozite majorate cu până la 500%.
  • Arădenii care au vrut să își repare fațadele în regie proprie au fost trimiși la plimbare de autorități.
  • Unii nu vor, alții nu pot, iar municipalitatea se alege cu mai mulți bani la buget.

Dacă ai o locuință pe o stradă principală din Arad, asta nu înseamnă că beneficiezi de anumite avantaje. Dimpotrivă, cetățenii care dețin o astfel de locuință trebuie să depună și mai mult efort în menținerea unui aspect cât mai plăcut al fațadelor acestora. Aradul se poate mândri cu o sumedenie de clădiri vechi, care au o mare încărcătură istorică. Totuși, dacă dai un tur pe centru, observi și multe clădiri care sunt mai ridate decât pământul vara. Tencuiala stă să cadă în orice clipă, iar de multe ori trecătorii sunt sfătuiță să evite să circule pe lângă acestea.
Pe vremuri, dacă stăteai pe centru, înseamna că aveai un anumit statut social și o avuție destul de semnificativă. Acum, acest lucru pare să fie tocmai pe invers. Persoanele înstărite par să opteze pentru construirea de case noi la marginea orașului, pe când centru Aradului este lăsat în paragină, clădirile fiind nerenovate de ani de zile.
Impozite mai mari cu 500% în 2018
Nu cu mult timp în urmă vă spuneam că municipalitatea va mări impozitele clădirilor neîngrijite cu până la 500% pentru persoanele care nu dau nici un semn în a vrea să renoveze cât de puțin aceste fațade. Conform informațiilor primite de la Primărie, până în mai 2018 au fost trimise 16.000 de somații locuitorilor pentru a-i informa că dacă nu încep lucrările la locuințele lor, vor avea de plătit cu mult mai mult la stat anul ce va veni.
Condiții greu de îndeplinit pentru unii
Cum de arădenii nu vor să își renoveze locuințele? Nu pentru a avea un oraș mai plăcut ochiului, ci pentru ei înșiși. Este greu de crezut de ce oamenii nu ar vrea să aibă casa pusă la punct și aranjată, așa că am stat de vorbă cu câțiva dintre acești arădeni, i-am ascultat cu atenție și… am rămas pe gânduri. „Eu nu am primit nici o somație de la nimeni. Poate că ei o trimis ceva, dar aici nu a ajuns nimic. Noi nu știm nimic. Nu știu ce să vă spun. Ei fac așa ca să plătim noi mai mulți bani la anul”, a spus un locuitor al unei astfel de case. „Probabil că o să fac fațada la un moment dat. Nu știu când, dar o voi face. Eu văd cum arată, dar nu am avut timp de ea până acum”, a spus un al locuitor. „Eu am vrut să îmi refac fațada de ceva vreme dar nu m-au lăsat. Mi s-a spus că trebuie să chem firma pe care o au iei angajată și să le plătesc lor. Eu nu îmi permit așa ceva. Soțul meu nu mai este, iar fiul și nepotul meu s-au oferit să repare ei fațada, având în vedere că lucrează în construcții. Doar în vreo două zile ar aranja-o, și nu ar costa chiar așa de mult. Dar nu mă lasă. Vreau să refac fațada, că văd și eu cum arată și că are nevoie de reparații, de o nouă zugrăveală. Eu sunt pensionară și nu îmi permit să plătesc firma lor, care îmi cere cu mult mai mult cu cât aș putea face dacă aș cumpăra doar materialele și aș avea fiul și nepotul meu să facă treaba. Nu ne-au lăsat. Am mai avut problema asta și mai demult, când a murit soțul meu și am vrut să îi fac ceva la cimitir, să îngrădesc. Dar nu m-au lăsat, numai cei ce lucrau acolo puteau face. Eu am vrut să iau ciment și să facă băiatul meu, dar nu s-a putut. Trebuia să fie firma autorizată. Adică nu e totuna, dacă face băiatul meu și nepotul? Eu de unde să dau bani mulți la o firmă autorizată de-a lor, din pensia mea de 900 de lei?”, a spus Ana, o pensionară în vârstă de 67 de ani.
„Primăria ar trebui să le repare”
„Nu știu ce să vă spun. Eu știu că au fost persoane care au primit astfel de locuințe care intenționat le-au primit așa când a căzut comunismul, ca să nu trebuiască ca Primăria să le repare. Așa am auzit de la mai multe persoane. Dacă așa stă problema, păi atunci Primăria trebuie să rezolve problema fațadelor”, a declarat un arădean. Păreri similare au fost postate și pe rețelele de socializare, arădenii susținând că, după Revoluție, autoritățile locale au vrut să scape de o problemă, iar acum statul nu își mai asumă nimic. Un lucru e clar, Primăria aruncă toată responsabilitatea în spinarea oamenilor. „E treaba mea ce fac cu casa mea. Dacă eu nu vreau să o repar, nu o repar. Cui nu-i place cum arată, să nu se uite la ea. Dacă îmi dă cineva bani, o repar, dar până atunci, fac cum vreau”, a spus un alt arădean cu care am stat de vorbă.
Pe cealaltă parte, găsim arădeni care pur și simplu nu îi interesează de cum arată locuința lor. La fel cum spune și bărbatul de mai sus, sunt foarte mulți locatari, care nu fac din asta o prioritate. Probabil că și dacă ar primi bani pentru a-și amenaja casa, ei tot nu i-ar folosi în acest scop. Atâta timp cât locuința are cablu tv și nu cade peste oameni, restul nu contează.
Ce e de făcut?
Probabil că mulți sunt de acord cu părerea aceasta. Fiecare trebuie să își facă pentru el și mai apoi pentru societate. Dar, să fim serioși, pe cine mințim. În această țară niciodată nu s-a făcut ceva dacă nu a ieșit vreun câștig sau dacă putea altcineva să facă acel lucru pentru ei. La fel cum unii cetățeni refuză să își aranjeze casele, tot așa unii sunt împiedicați să o facă, dacă nu apelează la anumite firme autorizate, lucru ce ne lasă cu un gust amar.
Mai sunt două luni bune până la sfârșitul anului, timp în care ei pot să facă dovada faptului că au demarat începerea lucrărilor de construire, renovare sau demolare a clădirilor aflate într-un stadiu avansat de degradare și astfel nu vor avea impozite majorate de plătit.

Recomandările redacției