La împlinirea a 150 de ani de la moartea sa, Avram Iancu a fost cinstit cum se cuvine la Țebea. Oameni veniți din toate colțurile țării au ținut să îi aducă recunoștință celui care și-a dedicat întreaga sa menire neamului românesc. Românii nu l-au uitat pe Avram Iancu, iar Țebea a răsunat într-o singură inimă pentru eroul ei.

Cei mai activi participanți au fost arădenii, prezenți într-un număr record la această sărbătoare. Pe lângă oamenii simpli, au fost prezente și oficialități, politicieni din mai multe partide. Evident, a lipsit UDMR-ul. Apropo de asta, depunerea de coroane din partea Prefecturii Arad a fost săvârșită de subprefectul Doru Sinaci, istoricul și omul de cultură arădean. Era cel puțin bizar ca Avram Iancu să fie cinstit de prefectul Toth Csaba.

După depunerea coroanelor, prim-ministrul României, generalul Nicolae Ciucă a venit în cortul arădenilor, unde a fost întâmpinat cu tradiționala pâine cu sare. Elementul surpriză a fost țuica făcută în județul Arad, pe care premierul a apreciat-o foarte mult.

Am fost la Țebea alături de mii de arădeni și români care i-au adus un omagiu lui Avram Iancu.

Ne-am adunat cu toții la serbările naţionale de la Ţebea să îi aducem recunoștință liderului incontestabil al revoluţiei transilvănene de la 1848-1849, Avram Iancu, la 150 de ani de la moartea sa.

Eroii nu mor niciodată pentru națiunile din care s-au născut sau pe care, cu spiritul lor creator, le-au plăsmuit din nou“, ne-a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Alături de oameni dragi, comemorez la Țebea 150 de ani de la trecerea în nemurire a Crăișorului Munților, Avram Iancu, un simbol istoric, fără egal, al românilor din Ardeal!

Pelerinajul la Țebea face parte din trăirea fiecăruia dintre noi, care simțim românește!

Veșnică recunoștință pentru tot ce a însemnat și înseamnă pentru neamul românesc!“, ne-a declarat Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Vin întotdeauna cu emoție la Țebea, în Panteonul Moților, unde este înmormântat Avram Iancu, simbolul luptei pentru dreptate și libertate al românilor din Munții Apuseni. Mă bucur că am putut fi aici, pentru a aduce un omagiu Crăișorului Munților. Trebuie să ne cunoștem istoria și faptele de vitejie ale martirilor neamului nostru, pentru a înțelege cine suntem. Să le cinstim memoria, sacrificiul și curajul de a lupta pentru năzuințele și identitatea poporului român!“, ne-a declarat Ilie Cheșa, viceprimarul Aradului.

Avram Iancu este spiritul neamului nostru românesc. La 150 de ani de la trecerea în neființă a eroului nostru național, am comemorat sacrificiul pentru țară făcut de Avram Iancu, dar și dedicarea sa pentru România. Tradițiile și valorile autentice se mențin an de an la Țebea, iar în contextul actual politic și spiritual este cu atât mai important să fim uniți și să ne amintim de cei care au desăvârșit prin spiritul lor România de astăzi“, a declarat Gheorghe Falcă, europarlamentar și fostul primar al Aradului.

S-au putut auzi, chiar dacă nu la un nivel sonor foarte amplu, și câteva voci critice la adresa prezenței clasei politice la marea sărbătoare a Crăișorului Munților.

Recomandările redacției