Spitalele din Capitală, dar şi din întreaga ţară, se confruntă cu o criză majoră de sânge, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că va fi reorganizat sistemul de transfuzie de sânge, pentru a creşte numărul donatorilor.
„În general, în lunile de vară, Bucureştiul şi nu doar se confruntă cu o majoră criză de sânge. Este vorba despre perioada concediului, sunt multe accidente rutiere, sunt operaţii planificate, astfel încât nevoia de sânge este foarte mare, iar numărul donatorilor scade. În mod normal, cererea zilnică a spitalelor din Bucureşti este de 1.000-1.500 de componente zilnic, iar pentru a asigura necesarul de sânge ar fi nevoie de 300-400 de donatori pe zi. Azi, până la aceas­tă oră, erau înscrişi 140 de persoane, ceea ce este insuficient. Asta înseamnă foarte multe probleme”, a declarat, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei vizite la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, conform Mediafax.
Sorina Pintea anunţă că va fi reorganizat sistemul de transfuzie de sânge. „Din punct de vedere legislativ este posibil să fie nevoie de câteva modificări la care lucrăm acum, dar cred că asta nu va ajuta foarte mult dacă nu există dorinţa de a dona. Este vorba de opt centre regionale pe care le vom defini. (…) Este o reconfigurare care sperăm noi că va ajuta. (…) Săptămâna viitoare va fi postată propunerea de modificare pe transparenţă decizională și va urma cursul legal”,
a mai precizat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii informează că vor fi stabilite opt centre de transfuzie sanguină în regiunile de dezvoltare. Ulterior, acestea vor fi dotate cu aparatele necesare. „Vom stabili opt centre de transfuzii pe regiuni de dezvoltare pe care ulterior le vom transforma inclusiv în centre de colectare a plasmei. Reorga­nizăm tot sistemul de transfuzii”, a mai adăugat Sorina Pintea.

Recomandările redacției