Pentru că nu au deloc apă caldă, bolnavii Secţiei de Boli Infecţioase, din Arad, fac duş cu… şerveţelele umede. Ironia face că în multe saloane apa să vină nu de la robinet, cum ar fi normal, ci din tavan, dacă plouă, deoarece acoperişul şi implicit clădirea nu au mai fost recondiţionate de zeci de ani. Condiţiile de Ev Mediu în care sunt nevoiţi să stea atât pacienţii, cât şi medicii şi asistentele, nu au impresionat, până acum, nicio autoritate. „Facem tot posibilul ca pacientul să sufere cât mai puţin, dar suntem conştienţi de faptul că nu sunt cele mai bune condiţii în secţia de boli infecţioase”, a spus Mirandolina Prișcă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad.

Faptul că, de cele mai multe ori, pacienţii vin cu o boală şi pleacă cu două-trei, este generat şi de lipsa condiţiilor minime de igienă. Practic, spitalul funcţionează la capacitate maximă, cu zeci de bolnavi internaţi, fără să aibă apă caldă, iar toaletele arată mizerabil. Pentru a se îngriji, oamenii îşi cumpără şerveţele umede şi soluţii dezinfectante, care ţin de duş.

Toate saloanele spitaliceşti, fără excepţie, arată ca după război: faianţa e căzută, iar pereţii sunt ciuruiţi. Geamurile din lemn nu se mai închid, iar pacienţii au pus pături, între ele, pentru a mai opri curentul. Dealtfel personalul medical de aici numeşte secţia de boli infecţioase, pe scurt, „coteţul”.

Coteţul despre care vorbim este locul în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă din ţară, dar şi cele mai multe decese. Aici medicii nu au un salon pentru consultaţii, care se fac în bibliotecă şi la parter, într-o baie dezafectată. Expuşi pericolului de a se îmbolnăvi chiar în spital, pacienţii, dar şi medicii şi asistentele, conştientizează ameninţările care vin tocmai din locul în care oamenii se aşteaptă să fie trataţi şi vindecaţi, dar nu au încotro.

De 30 de ani, spitalul e în paragină

Tot acest tablou de coşmar a fost văzut şi de miniştrii care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Sănătăţii. Totuşi, până acum, nimeni nu a ridicat un deget pentru a-i ajuta pe bolnavi: nu au aprobat fonduri pentru construcţia unei alte secţii, dar nici nu au venit cu soluţii.

De peste 30 de ani, secţia de boli infecţioase din Arad, unde ajung toate urgenţele din spectrul bolilor contagioase, de la rujeolă la gripe şi toxiinfecţii, este în paragină! Practic, nimeni, de la miniştri şi politicieni, la directori şi aleşi locali, nu s-a mai interesat de soarta acestei instituţii, mai ales că aveau şi o justificare pentru indolenţa lor: clădirea figura ca fiind revendicata. Acum, însă, se pune problema ca secţia să fie renovată, dacă cei de la Consiliul Judeţean sau din Ministerul Sănătăţii vor da bani.

„Estimăm că serviciile de expertizare a acestui imobil vor fi achiziţionate în cursul anului 2017. Tot în acest an se va presta acest serviciu de proiectare iar execuţia lucrării probabil că va dura mai mult”, a spus Mihai Șeran, şef serviciu CJ Arad.

Până vor ajunge la o soluţie, pacienţii sunt obligaţi să stea în condiţii inumane, în saloane cu mucegai şi cu geamuri rupte sau cu pereţi cu faianţă căzută. „Pata asta pe pereţi şi e căzută gresia. Patul degeaba e curat dacă salonul nu e curat. Acolo e gresie căzută jos de pe perete. E cam nasol aici, ministerul trebuie să se gândească că de la oameni se ia impozit şi tu nu ai condiţii când eşti bolnav”, a spus un pacient. „Am luat măsurile care se impun, de urgenţă, pentru că starea de degradare este avansată şi am demarat acţiunea pentru reparaţii curente. Avem deja în derulare reparaţia acoperişului, care este responsabil de degradarea unor saloane şi reparaţii curente sunt în derulare, în secţie. Împreună cu DPS am decis limitarea internărilor şi eliberarea unor saloane, sunt măsuri de moment”, a precizat Mirandolina Prișcă.

Amendă de 5.000 de lei

Pe de altă parte, DPS, care a fost în control la “Judeţean”, a dispus amendarea conducerii spitalului cu 5.000 de lei, în condiţiile în care amenda va fi suportată tot de stat, până la urmă.

Incredibil este faptul că cei de la “Direcţie” au sancţionat-o pe şefa de secţie şi pe asistentă şefă cu câte 500 de lei, pentru, culmea, nerespectarea protocoalelor, în condiţiile în care personalul medical este la fel de expus ca şi pacienţii, aceştia fiind obligaţi să se trateze în saloane cu pereţi mucegăiţi şi spaţii insalubre. De menţionat este şi faptul că medicul şef şi doctoriţa secţiei sunt singurii medici de la infecţioase, cele două având grja de aproximativ 30 de bolnavi. „E posibil să funcţioneze o secţie de boli infecţioase în astfel de condiţii? Într-adevăr, secţia funcţionează pe baza unui program de conformare. În urma controlului, într-adevăr, conducerea unităţii a fost sancţionată, la fel şi şefa de secţie şi asistentă şefă pentru nerespectarea protocoalelor, a spus Mihaela Câtu, epidemiolog DSP Arad.

Clădirea în care funcţionează Secţia de boli infecţioase, din Arad, a fost construită în 1895, ea având, iniţial, o altă destinaţie decât cea de spital. Totuşi, pe vremea lui Ceauşescu, aici a fost amenajată Secţia de boli infecţioase, iar de atunci, de zeci de ani practic, nimeni nu a mai făcut nici măcar o reparaţie. După revoluţie, autorităţile au motivat lipsa de implicare spunând că aceasta clădire a fost revendicată.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției