Printr-un parteneriat public-privat, cu implicarea a mai multor factori de decizie, la EXPO este amenajat un spital de campanie, de suport COVID-19. Aici ar urma să ajungă pacienți în forme mai ușoare și medii. Aradul este primul oraș din țară care își dezvoltă un spital de campanie în afară, iar modelul, pentru care chestiunile birocratice, de avizare s-au aprobat destul de repede de la nivel central – ar urma să deservească și altor orașe. Unitatea ar urma să fie gata în câteva zile, iar inițiativa amenajării spitalului a venit din mediul privat. 

Despre spitalul suport, dar și despre strategia de gestionare a situației îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 au vorbit reprezentanții Consiliului Județean, ai părții private care a susținut inițiativa și ai Grupului de Suport pentru Spitalul Județean Arad.

Deși ne-am dori ca noul spital de campanie să nu trebuiască să fie folosit, se pare că numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 este în creștere și trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu. Tratăm cu maximă responsabilitate această pandemie și avem în pregătire o strategie prin care vrem să protejăm atât populația sănătoasă, cât și arădenii care s-au îmbolnăvit de coronavirus. În ședința de joi a Consiliului Județean am alocat un alt milion de euro, de această dată pentru spitalul de la Expo, pentru aparatură, pentru stabilirea de circuite, astfel încât, bolnavii să fie separați de cei suspecți, ca riscul de contaminare să fie redus“, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Structurarea spitalului

Administrația a aprobat și structura acestui spital, din punct de vedere al personalului. Vorbim de aproximativ 140 de posturi, de angajarea personalului urmând să se ocupe conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Autoritățile spun că proiectul de spital a fost solicitat ca model în țară. Spitalul cu cele două hale ar urma să aibă o capacitate de 240 de paturi, prin care s-ar degreva Spitalul Județean și fostul municipal chiar de unele cazuri. Conform proiectului sunt 22 de containere ce vor conține vestiare, toalete și zone de decontaminare. Va exista un tunel între cele duuă hale, pentru respectarea circuitelor epdemiologice. Între cele două hale ar urma să funcționeze un laborator de de analize și un depozit pentru materiale auxiliare. Întreaga suprafață a spitalului este acoperită cu 3500 metri pătrați de linoleu.

Ministerul Sănătății a cerut modelul de la Arad

A fost munca titanică și a trebuit proiectat în două zile. A trebui să adaptăm spațiul de aici, la un spațiu combatibil cu circuitele de pe un spital. A trebuit să prevedem circuite specifice. Nu prea există legislație pentru astfel de spitale, dar am ținut legătura cu domnul ministru al Sănății,Nelu Tătaru și cu Raed Arafat și am primit repede avizele necesare pentru acest spital de campanie. Astfel avem proiectul pe care îl putem trimite și altor administrații, ca să fim un exemplu de bune practici. Circuitele sunt unidirecționale. Cele două secțiuni ar putea fi extinse la 200 de paturi. Încercăm să oferim cele mai bune condiții. Subliniez că, în cazul pacienților care ajung în formă gravă, se va face transfer la Spitalul Județean. Spitalul de la Expo este un spital care ne-ar ajuta să facem față la stuația actuală“, a spus Horea Timiș directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Persoanele negative, complet izolate de pacienții confirmați cu COVID-19

Vizavi de strategia de gestionare a situației la nivelul Aradului, privind SARS-CoV-2, Gheorghe Domșa, liderul Grupului de Suport pentru Spitalul Județean (celula de criză) a oferit mai multe detalii: „S-a stabilit o strategie de la crearea grupului de suport, de a separa potențialii bolnavi, ținându-se cont de capacitatea spitalelor din Arad, care este una relativ mică, pe fondul situației actuale. Mai avem în administrare o clădire nouă, cu 45 de paturi, unde era pregătit un spațiu pentru centru de tratament oncologic ambulatoriu, dar pentru că nu este deschis încă, acesta va fi folosit pentru tratarea bolnavilor de boli infecțioase, altele decât COVID-19. S-a redeschis și secția de Boli Infecțioase de pe strada Cicio Pop, unde am amenajat un spațiu ca să putem să trimitem bolnavii suspecți, până la aflarea rezultatelor de laborator. Sunt cazați, în saloane curate și dezinfectate astel încât să prevenim riscul de contaminare până când vin rezultatele. În funcție de gravitate, după ce vin rezultatele, pacienții de aici sunt transferați la fostul spital Muncipal, iar dacă situația este mai gravă, la Spitalul TBC din Grădiște. Dacă sunt rezultate negative, în funcție de patologie, persoanele vor fi internate pe secții la Județean. Vrem ca bolnavii negativ pentru COVID-19 să nu se întâlnească pe secții cu cei care sunt pozitivi cu SARS-CoV-2. În prezent din păcate se mai poate întâmpla asta, dar în câteva zile aceste circuite vor fi schimbate

Vizavi de cadrele medicale care ar urma să activele în noul spital de campanie, suport COVID-19 menționăm că vor fi cooptați medici de familie, medici specialiști din ambulatoriu alții decât cei de la Județean, împreună cu asistenții lor. Spitalul de la EXPO va fi „o zonă tampon“ în contextul situației actuale, pentru separarea cazurilor și degrevarea Județeanului.

Recomandările redacției