imprumutDupă o încercare eşuată de contractare a unui credit anul trecut, Spitalul Judeţean a făcut un împrumut în lei, echivalent a peste 860.000 de euro. Luna aceasta s-a încheiat procedura de licitaţie în urma căruia, spitalul a ales un creditor. Consiliul Judeţean este girant pentru împrumutul făcut de spital pentru punerea la punct a unei reţele informatice transfrontaliere, ce urmăreşte eficientizarea asistenţei medicale din Arad şi Bekes. Proiectul beneficiază de finanţare nerambursabilă şi este derulat de Spitalul Clinic Judeţean Arad în parteneriat cu Spitalul Clinic Pandy Kalaman Bekes.
Conducerea Spitalului Clinic Jude­ţean de Urgenţă a anunţat contrac­tarea creditului – o prefinanţare echi­- valentă cu peste 800.000 de euro, adică de 3.760.000 lei. Practic, spitalul s-a împrumutat de aceşti bani pentru a-i investi într-un proiect transfrontalier, iar banii urmează să fie rambursaţi în cadrul proiectului. Şi în toamna anului trecut, spitalul a încercat însă nu reuşit, pentru că creditorii au fost reticenţi la împrumuturile mari în euro. „În urma discuţiilor purtate cu potenţialii finanţatori a rezultat un apetit scăzut de finanţare în moneda euro. Pe cale de conse­cinţă, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a organizat procedura de achi­ziţie a unei finanţări rambursabile în moneda naţională (…). Astfel, procedura de achiziţie s-a derulat pentru atragerea unui împrumut în valoare de 3.760.000 de lei şi a fost finalizată în luna mai a anului curent“, se arată într-un referat al administraţiei judeţene.
Totodată, pentru că prima licitaţie pentru contractarea creditului a fost anulată, a fost necesară reducerea maturităţii creditului, pentru asigurarea concordanţei cu durata proiectului ne­rambursabil.
Autorittăţile spun că prin ducerea la bun sfârşit a acestui proiect, cele două instituţii sanitare partenere vor avea acces la o bază de date actualizată cu fişele medicale ale pacienţilor, dar şi cu informaţiile necesare în vederea unui consult medical, diagnosticare şi prescrierea unui tratament, în mod direct sau la distanţă. Pentru ca tot acest sistem comun să funcţioneze, Spitalul Ju­de­ţean trebuie să achiziţioneze mai întâi un număr de calculatoare, terminale calculatoare şi imprimante. Toate aceste achiziţii se vor face mai întâi din banii împrumutaţi, pentru ca apoi creditul să fie acoperit după rambursarea fondurilor.
În şedinţa ordinară de pe data de 28 mai, aleşii judeţeni trebuie să aprobe anumite modificări ce vizează reduce­rea maturităţii creditului.

Recomandările redacției