cardioPeste puţin timp, bolnavii de afecţiuni cardiovasculare se vor putea trata şi recupera la Arad, fără să trebuiască să plece în alte oraşe, ori peste graniţă. La Arad vor fi oferite servicii de cardiologie intervenţională şi de recuperare, dotat cu aparatură performantă.
La Spitalul Judeţean au fost pre­zen­tate, ieri, toate achiziţiile de aparatură făcute pentru noul compartiment. Do­tările au fost finanţate de Consiliul Judeţean.
Aparatura constând în monitoare funcții vitale, monitor central, pacemakeri, defibrilator, cărucioare reanimare, injectomate,  aparat de ventilație, eco­graf sondă pentru ecografie transeso­fagiană va deservi Compartimentul de Recuperare Cardiologică care funcțio­nează în structura Spitalului Clinic Ju­dețean de Urgență.
Compartimentul va veni în completarea activității desfășurate de către Secția de Cardiologie a spitalului, dar va avea și o activitate complementară celei desfășurate de către Secția de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Spitalului Sf. Gheorghe, în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Spitalul din Debrecen. Compartimentul va prelua atât pacienții cu afecțiuni cardiologice acute, după stabilizarea în secțiile cu profil acut, cât și pacienții care au suferit intervenții chirurgicale pe cord deschis, până la recuperarea lor. „Am inaugurat aparatura achiziţio­nată la sfârşitul anului trecut de Spitalul Judeţean din banii Consiliului Judeţean. Este o aparatură care va deservi compartimentul de cardiologie, aparatură pe care spitalul nu a mai avut-o până în prezent. Suma pe care Consiliul Judeţean a alocat-o a fost de 530.000 de lei. Vom continua achiziţionarea de aparatură pentru Spitalul Judeţean şi în acest an şi totodată va continua şi partea de investiţii, ţinând cont că spitalul nu a fost modernizat prea mulţi ani. De la preluarea în administrare a spitalului, investiţiile efective ale Consiliului Judeţean se ridică la peste patru milioane de euro însă, în prezent avem angajată o lucrare de peste trei milioane de euro şi anume, secţia externă de TBC care se va construi la ieşirea din muni­ci­piu, în Cartierul Grădişte. Avem pro­iecte pregătite şi contracte pe care le vom semna în perioada următoare de încă aproape un milion de euro“, a susţinut preşedintele Consiliu­lui Judeţean, Nicolae Ioţcu.
Personal specializat pe noi servicii
În Compartimentul de Recuperare Cardiologică vor fi asigurate servicii medicale pacienților care au suferit astfel de intervenții, atât celor din aria administrativ-teritorială a județului, cât și pacienților din alte județe. La finele lunii noiembrie a anului trecut, CJA a în­cheiat un contract cu o companie me­dicală privată, pentru deschiderea com­- partimentului de Cardiologie Interven­ţională. „În Arad, prima mortalitate este cauzată de bolile cardiovasculare. Bolnavii trebuiau să se trateze până acum ori la Timişoara, ori în Ungaria. De această dată, cu spriji­nul Consiliului Judeţean am reuşit să achiziţionăm aparatura pentru recuperare cardiacă. O echipă de medici şi cadre medicale vor fi specializate de către specialişti din Debrecen, pe aceste servicii. Împreună cu firma care va asigura servicii de cardiologie intervenţională, Aradul îşi va rezolva problemele majore pe partea de sănătate“, a precizat Te­o­dora Olariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
Conducerea CJA a mai precizat că aşteaptă ca investiţiile pe care adminis­traţia le va realiza în sistemul de sănătate să fie susţinute de Ministeul Sănă­- tăţii. „Sperăm ca banii alocaţi de noi să fie completaţi cu sume importante de către Ministerul Sănătăţii, ţinând cont de faptul că există o prevedere legală, prin care, autoritatea locală contribuie cu cinci la sută, iar restul vine de la minister. Nu avem pretenţia la 95 la sută însă am făcut solicităţi pentru sprijin, cu atât mai mult cu cât suntem una dintre administraţiile care a investit mult în sănătate“, a precizat Nicolae Ioţcu.

Recomandările redacției