Dacă se va dovedi ineficientă, coplata va fi scoasă din sistemul sanitar încă din acest an. Rezultatele introducerii coplăţii la externarea din spital vor fi evaluate din 31 ianuarie până în 5 februarie, iar dacă se va dovedi ineficientă, probabil se va renunţa la măsură şi vor fi găsite alte formule, una dintre acestea fiind pachetul de servicii. Evaluarea se va face astfel după închiderea anului bugetar. Analiza va fi făcută în funcţie de mai mulţi factori, printre care şi tipul spitalului.
Coplata la externare, care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2013, a adus Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad bani suficienţi cât să acopere câteva cheltuieli minore, cum ar fi cele de birou. Consiliul de Administraţie al unităţii a hotărât ca pacienţii să achite 10 lei pentru perioada de spitalizare, adică nivelul maxim stabilit de Ministerul Sănătăţii. Banii au intrat în bugetul spitalului la momentul externării pacienţilor. Conform estimărilor, doar 6.000 de bolnavi pe an ar avea de achitat coplata. Asta în ciuda faptului că la Spitalul Judeţean sunt înregistrate aproximativ 32.000 de externări anual. Diferenţa este dată de bolnavii internaţi în regim de urgenţă şi alte categorii de pacienţi exceptaţi de la plată. „Spitalul ar putea aduna din coplată 60.000 de lei pe an. La un buget de 135 de milioane de lei, creşterea de disponibilităţi financiare ar fi de 0,044%. Acesti bani ne ajung doar pentru consumabilele de birou – hârtie de imprimantă şi toner – trei, cel mult patru luni”, ne-a declarat dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Judeţean Arad.
Conform conducerii Ministerului Sănătăţii, această coplată modestă trebuie să fie înţeleasă în scopul descurajării internărilor fictive, care consumă bani fără nici un fel de raţiune medicală, ci mercantilă.
Coplata nu este aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale. Coplata nu include nici categoriile de servicii acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului: urgenţe chirurgicale – accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc), de muncă, plăgi prin tăiere, împuşcare, înţepare, apendicite acute, pancreatită acută, colecistita acută, fracturi şi urgenţe medicale – infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, co­lică biliară, renală, dacă pacientul se internează în spital prin UPU, CPU sau Ca­mera de Gardă. De asemenea, pentru naştere nu se încasează coplata.
Există şi categorii de persoane scutite de la coplată, precum pensionarii sub 700 lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Să­nătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.
O soluţie ar fi majorarea coplăţii
Eventuala scoatere a coplăţii nu îi sperie pe managerii spitalelor arădene. „Sistemul sanitar, în special spitalele mari, aşa cum este al nostru, consumă foarte mulţi bani. Sumele care se adună din coplată ne-au ajuns doar pentru hârtie. Este o picătură într-un ocean. O soluţie ar putea fi creşterea ei, astfel încât suma adunată să fie cât de cât semnificativă“, ne-a mai declarat dr. Olariu.

Recomandările redacției