spitalDupă ce s-au realizat investiţii majore atât în infrastructură cât şi în aparatură medicală de ultimă generaţie, încheind anul 2012 cu nici o datorie, Spitalul Clinic Judeţean Arad, care acumulase la un moment dat peste cinci milioane de euro datorie, făcând parte dintr-un sistem sanitar paralizat, are acum nevoie de sprijinul Ministerului Sănătăţii. Spitalul  a primit termen din partea ministerului ca până la data de 28 februarie să rezolve anumite probleme pentru a putea rămâne în clasa a II-a de competenţă. Trecerea unităţii într-o treaptă inferioară presupune automat fonduri mai puţine.
„Spitalul îndeplineşte toate condiţiile, minus una singură şi anume aceea de a a ajunge la cinci la sută adresabilitate a pacienţilor din afara judeţului. Acest lucru este mai greu de atins într-un termen atât de scurt, pentru că atunci când aducem pacienţi din alte judeţe trebuie să le oferim şi condiţii. Nu putem recupera zeci de ani de rămânere în urmă în ceea ce priveşte condiţii şi dotări. De aceea, Ministerul Sănă­tăţii trebuie să arate înţelegere şi deschidere faţă de acele spitale care de doi ani au reuşit să recupereze decalajul de infrastructură şi, sigur, urmând ca într-o perioadă de timp care înseamnă atragerea de pacienţi, de promovare a spitalului, să recuperăm şi acel deficit de doi la sută care ne desparte de acel cinci la sută impus de lege“, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Spitalul a cerut astfel ministerului o amânare, pentru că, până la data de 28 februarie fiind practic imposibil îndeplinirea tuturor criteriilor. „Noi am solicitat ministerului, în dese rânduri, amânarea termenului de 28 februarie. Până acum nu am primit însă nici un răspuns. După ani de zile în care spitalul s-a zbătut în neputinţă şi în mizerie este foarte greu să realizăm o adresabilitate de 5% într-o perioadă scurtă de timp“, ne-a declarat dr. Adrian Wienner, directorul medical al Spitalului Judeţean.
În judeţul nostru există în acest moment şapte spitale: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Spitalul Orăşenesc Ineu, Spitalul Orăşenesc Lipova, Spitalul de Boli Cronice Sebiş, Spitalul de Psihiatrie Mocrea, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş şi Spitalul de Recuperare Neuropsihomotorie Dezna – aceasta fiind unica unitate sanitară din Arad care aparţine de Ministerul Sănătăţii şi este considerată spital de interes naţional. Spitalul Clinic Judeţean Arad este însă singurul din judeţ care este încadrat în treapta a II-a de competenţă.

Recomandările redacției