Aparținătorii susțin că trebuie să semneze un document, aparent suspect, pentru a ridica trupurile neînsuflețite ale rudelor din spital

Un nou val de acuzații grave se îndreaptă către spitalul din Arad. Rudele mai multor pacienți decedați de COVID spun că reprezentanții spitalului îi obligă să semneze documente prin care declară că nu au obiecții în privința tratamentului și diagnosticului stabilit, conform declarațiilor unor arădeni pentru Antena 3.

Arădenii spun că, li s-a impus, de către angajați din cadrul Spitalului Județean, să semneze aceste formulare, dacă refuză nu vor primi trupurile decedaților.

Nepoata unei femei decedate, a povestit, pentru postul de televiziune mai sus menționat, că documentul i s-a părut cel puțin suspect, însă a fost nevoită să îl semneze deoarece, în caz contrar, nu ar fi primit trupul bunicii sale.

Reprezentanții spitalului se apară spunând că acest formular nu este obligatoriu și că reprezintă doar o formalitate ,,este vorba despre cererea de scutire de necropsie care este o anexă a normelor metodologice de aplicare a legii 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane și prelevarea organelor și țesuturilor de la cadavre în vederea transplantului.

Era obligatorie înaintea pandemiei, se completează de aparținătorii care doresc scutirea de autopsie a decedatului, iar acum a apărut un ordin, din 6 aprilie 2020, nr. 570, prin care autopsia anatomo-patologică a cadavrului pentru a confirma sau preciza completarea diagnosticului clinic de deces, când cauza se confirmă prin analize de laborator,  nu mai este necesară și este de evitat din cauza riscurilor de transmitere”, declară  Mircea Onel, director medical Spitalul Județean Arad.

Directorul spune că acuzațiile sunt false. ,,Dacă aparținătorii consideră că tratamentul sau îngrijirea pacientului a avut ca repercursiuni decesul pacientului, atunci se pot adresa organelor abilitate”, a adăugat Onel.

,,Nu se pune problema ca, în cazul celor care nu vor să semneze formularul, să nu fie predate trupurile neînsuflețite ale rudelor”, mai precizează directorul medical.

 

Surprizător este că, tot mai mulți arădeni susțin că au dovezi prin care pot demonstra că acuzațiile sunt fondate.

Vom reveni cu informații.

Recomandările redacției