leasingConsiliul Judeţean cumpără aparatură medical de ultimă generaţie pentru spital, pe care o va putea plăti însă timp de 10 ani. Este vorba de dotări în valoare de aproape un milion de euro, achiziţionate printr-un leasing financiar contractat de administraţie. Acestea ar urma să fie puse în funcţiune la Spitalul Judeţean în maxim trei luni de zile.

Autorităţile caută să compenseze lipsa banilor de la Guvern pentru sistemul de sănătate, accesând finanţări rambursabile în condiţii avantajoase. Aşa se face că, prin leasing, CJA va dota blocul operator şi secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă ale spitalului, secţii unde aparatura medicală în mare parte este depăşită iar mobilierul medical, învechit. Noile dotări sunt extrem de necesare întrucât intervenţiile chirurgicale sunt în număr ridicat. Noile dotări, precum şi alte detalii legate de proiectele administraţiei au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe la care a fost prezentă şi conducerea spitalului.

„Am construit poduri, am asfaltat şosele, am dus bani spre cultură, dar nimic nu se compară cu privilegiul de a putea contribui la salvarea de vieţi şi ameliorarea stării de sănătate a arădenilor. Noile aparate vor răspunde nevoilor unui număr mare de pacienţi, chiar şi în cazurile deosebite. (…) Spitalul Judeţean nu a primit finanţare de la nivel central, iar noi am avut de recuperat decalaje mari în sănătate, decalaje pe care nu le putem însă recupera doar din fonduri proprii. De aceea, am luat această hotărâre de a achiziţiona prin leasing aparatura, pentru a putea orienta resursele financiare pentru alte investiţii“, a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu.

Totalul pe investiţii – 10 milioane de euro

Prin credit vor fi achiziţionate: două aparate complexe de ventilație artificială pentru menținerea funcțiilor vitale, un defibrilator, stație centrală şi monitoare complexe pentru funcțiile vitale, două laringoscoape cu fibră optică, trei aparate de anestezie cu sistem de monitorizare, patru mese de operaţii multifuncţionale cu accesorii pentru chirurgia generală şi mese de operaţie multifuncţionale. De asemenea, secţiile vor fi dotate cu un aparat Roentgen mobil cu braț, un sistem de iluminare şi tehnologie LED, cu cameră video și monitor, un sistem avansat pentru chirurgie laparoscopică HD, sisteme de electrochirurgie cu sigilare vasculară, tărgi şi dulapuri de depozitare pentru instrumentar medical.  „Aceste aparate care vor ajunge în curând în dotarea spitalului sunt în dotarea puţinor spitale româneşti, astfel că, achiziţionarea acestora este o mare realizare“, a susţinut Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean Arad.

Preşedintele CJA a făcut din nou apel la parlamentarii arădeni, pentru solicitarea de fonduri pentru sistemul medical arădean. „Consiliul Judeţean are o strategie centrată pe rezolvarea problemelor comunităţii în domeniul infrastructurii sănătăţii. Avem nevoie cu toţii de un spital cu nivel înalt de dotare, care să asigure furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate, atât în interesul pacienţilor, cât al corpului medical. Concret, de la preluarea în administrare a spitalului, Consiliul Judeţean Arad a investit în domeniul medical aproximativ zece milioane euro”, a susţinut Nicolae Ioţcu.

Recomandările redacției