dotariSpitalul Judeţean va colabora cu specialişti maghiari pentru îmbunătă­ţirea asistenţei medicale acordate pacienţilor. O reţea informatică va permite medicilor arădeni, precum şi celor din Ungaria să aibă acces la o bază comună de date a pacienţilor, cu scopul eficientizării actului medical. În perioada următoare, Spitalul Judeţean se va dota pe fonduri nerambursabile cu echipamente IT, pentru punerea în aplicare a siste­mu­lui informatic. În viitor, în sistem ar urma să fie cuprinse şi cabinetele me­dicilor de familie şi spitalele din judeţ.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a câştigat fonduri nerambursabile în cadrul proiectului HURO/0802/021 „Vindecare fără granițe în regiunea Criș- Mureș, Stabilirea fondului comun de vindecare în județele Arad și Békés în domeniul sănătății”. La Consiliul Jude­ţean s-a făcut ieri o prezentare a acestuia, de către reprezentanţii CJA şi ai spi­talului. Acest proiect se derulează în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 în parteneriat cu Spitalul Jude­țean Pándy Kálmán Békés. În total, cele două uni­tăţi spitaliceşti beneficiază în total de 1.968.600 de euro din care, 945.000 de euro revin doar Spitalului Judeţean.
Banii europeni proveniţi Fondul European de Dezvoltare Regională sunt în proporţie de 80 la sută din va­loarea totală a proiectului. Proiectele de acest gen presupun efectuarea achiziţiilor din sursele financiare ale beneficiarului, pentru ca rambursarea fondurilor să se facă repede. Consiliul Judeţean, în a cărui administrare este spitalul a garantat pentru alocarea banilor, până când aceaşia au fost rambursaţi. „Acest proiect are ca scop îmbunătățirea standardelor actului medical de urgență, prin crearea unei baze de date comune în asistența medicală din județele Arad și Békés. Pe proiectele transfrontaliere, perioada până la rambursarea banilor investiţi este scurtă şi lucrurile merg foarte bine. În iunie se va finaliza proiectul. Pe viitor vor putea fi interconectate şi spitalele din judeţ şi cabinetele medicilor în reţeaua informatică“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean.
Colaborare româno-maghiară pentru asistenţă medicală
Astfel, în cadrul proiectului, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad va beneficia de dotarea cu un număr de 82 de calculatoare PC, 249 ter­minale calculatoare, 302 imprimante, două servere și şase terminale/WEB servere. Odată făcute achiziţiile de echipamente IT se va putea realiza dezvoltarea unei noi rețele informa­tice și de programe informatice care vor asigura comunicarea informațiilor atât la nivelul spitalului cât și între cele două spitale partenere, în deplină concordanță cu scopul proiectului. În consecinţă, cele două spitale partenere vor avea un acces facil la fișele medi­cale ale pacienților, dar și la informațiile necesare în vederea unui consult medical, diagnosticare şi prescriere de tratament, în mod direct, sau la distanță. „Cerinţele Uniunii Europene se referă la crearea de arhive electronice, astfel că dispar arhivele pe rafturi. Avem o sumedenie de ce­reri de date pentru pensionări, pentru accidente de muncă, ori pentru asigurări. Odată creată reţeaua, toate documentele ce vizează fi­şele medicale vor putea fi găsite rapid“, a precizat Teodora Olariu, manager al Spitalului Clinic Judeţean. În cadrul proiectului vor fi instruite şi cadrele medicale.

  • pacient spune:

    Rezolvati problema cu spaga si lasati povestile cu calculatoarele.Appropo am inteles ca ati adus de la Gurahont un aparat roentghen nou anul trecut.Oare unde o fi acum?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției