acreditarePentru a încheia un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad are nevoie de acreditare. Acreditarea reprezintă recunoaşterea publică de către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) a îndeplinirii standardelor de acreditare de către un spital, demonstrată printr-o evaluare externă a nivelului de performanţă.
Fiecare spital trebuie să plătească o taxă de evaluare de 240 de lei pe pat. Având în vedere că Spitalul Clinic Jude­ţean Arad numără în acest moment 1.368 de paturi, suma care trebuie plă­tită pentru evaluare este de 328.320 lei.
Potrivit specialiştilor, acreditarea spitalelor se bazează pe trei piloni importanţi: sistemul de management al calităţii, organizarea serviciilor de îngrijire şi îmbunătăţirea practicilor medicale. Concret, acreditarea se axează pe pacient şi pe modul în care acesta este preluat la internare, dar şi pe modul în care este tratat în unitatea spitali­cească. „Acreditarea este foarte importantă pentru spitalul nostru şi ne pregătim de foarte mult timp pentru a trece cu bine de evaluare. Chiar dacă în acest moment nu îndeplinim toate criteriile, sunt sigură că vom obţine acreditarea. Aproape 80% din condiţii sunt îndeplinite, cele mai multe probleme fiind înre­gistrate în ceea ce priveşte spa­ţiile retrocedate şi pragul de 5% al bolnavilor care provin din alte ju­deţe. Avem însă sprijinul Consiliului Judeţean, iar cât priveşte procentul bolnavilor proveniţi din alte judeţe, ne apropiem de 4%“, ne-a declarat dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Judeţean Arad.
Evaluarea va avea loc în toamnă
Scopul acreditării este îmbunătăţirea performanţelor spitalului, al siguranţei pacienţilor şi reducerea riscurilor, încrederea publicului în calitatea serviciilor şi răspunderea spitalului în faţa finanţatorilor şi a publicului.
Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor este organ colegial de conducere şi este formată din şapte membri, reprezentanţi ai Administraţiei Pre­zidenţiale, Guvernului, Academiei Române, Colegiului Medicilor din România, Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România.
„Evaluarea spitalului va avea loc în trimestrul al treilea al acestui an, probabil în lunile august – septembrie. Procesul de evaluare durează două săptămâni, iar acreditarea este foarte importantă pentru valoarea contractului pe care unitatea o va încheia cu Casa de Asigurări de Sănătate, în anul 2015“, ne-a declarat dr. Adrian Wienner, directorul medical al spitalului.
Printre alte beneficii ale acreditării se numără coeziunea internă, revizuirea politicilor, integrarea calităţii, îndeplinirea standardelor, reţeaua externă, marketing şi publicitate, un proces permisiv pentru eventuale reclamaţii.
Nivelul de atingere a standardelor este determinat de gradul de îndeplinire a criteriilor care detaliază fiecare standard în parte. Gradul de îndeplinire a criteriilor este evaluat prin indicatori, urmărindu-se diminuarea riscului de devieri datorită inevitabilei subiectivităţi ale evaluatorilor.
Acreditarea mai urmăreşte încrederea populaţiei în spital, prin faptul că acesta este implicat în mod curent în atingerea cerinţelor unor standarde care, în fapt, privesc siguranţa şi calitatea de care trebuie să se bucure pacienţii săi. Acreditarea este centrată pe pacient, de la internare până la ieşirea din spital.

Recomandările redacției