Spitalele vor fi plătite în acest an, pentru prima dată, în funcţie de clasa în care se află, astfel încât tarifele pentru un caz să nu fie mai mici în unităţile sanitare clasificate într-un grad superior faţă de cele dintr-un grad inferior.
Va exista un tarif pe caz ponderat modificat în funcţie de clasificarea spitalului. În acest moment sunt tarife pe caz ponderat la spitale de gradul I mai mici decât la spitale de gradul IV. Tot din 2013 va fi introdus un program prin care secţiile de anestezie şi terapie intensivă vor fi plătite de la bugetul de stat pentru toate cele 53 de spitale strategice. Asta înseamnă suplimentare de fonduri pentru acele spitale şi ca atare vor putea să intre toate în buget.
Dacă un spital avansează la dotare – unul dintre criteriile la clasificare -, la liniile de gardă sau îşi extinde activitatea şi la alte domenii de specialitate şi crede că se poate încadra într-o clasă superioară, va putea oricând solicita încadrarea într-o treaptă superioară.
Spitalele au avut iniţial termen 15 decembrie 2011 să rezolve problemele semnalate de comisia de evaluare, altfel urmau să fi trecute într-o categorie inferioară, pierzând sumele alocate categoriei superioare din care au fost declasificate.
Clasificarea în cea de-a II-a clasă de competenţă era gradul maxim pe care Spitalul Judeţean din Arad putea să îl obţină. Piedicile pe care cel mai mare spital din judeţul Arad le-a întâmpinat în dobândirea gradului II nu au fost doar de ordin financiar. Pe lângă problema datoriilor, care la un moment dat depăşeau suma de cinci milioane de euro, fiind printre cele mai mari din ţară, a infrastructurii deficitare şi a lipsei unei aparaturi medicale performante, la care se adaugă lipsa de personal şi slaba adresabilitate, spitalul se mai confrunta cu încă o problemă: este înconjurat de spitale bine dotate din toate punctele de vedere, precum cele din Timişoara, Oradea sau de la unguri.
„Gradul II de competenţă presupune o finanţare superioară şi este foarte important să ne păstrăm acest grad. În ultimii ani, cu sprijinul Consiliului Judeţean, s-au investit sume uriaşe atât în infrastructură, avem acum săli de operaţie moderne, cât şi în aparatură medicală de ultimă generaţie. Totodată avem un serviciu de excelenţă – extracorporeal, iar adresa- bilitatea este în creştere. Avem însă în continuare câteva puncte slabe pe care trebuie să le rezolvăm. Chiar dacă am făcut paşi uriaşi în ceea ce priveşte adresabili- tatea pacienţilor din alte judeţe, până la îndeplinirea baremului de 5% mai avem. Totodată, la puncte slabe trebuie menţionată şi insuficienta finanţare, precum şi lipsa unor medici specialişti pentru secţiile de neurochirurgie şi chirurgie vasculară“, a declarat dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean Arad.
Ministerul Sănătăţii a prorogat termenul iniţial cu un an, iar recent a propus o amânare cu încă două luni, timp în care spitalele din categoriile I şi II îşi pot rezolva problemele.
Sport 93
Mircea Rednic: „Sunt un antrenor fericit, mândru de băieții mei, de echipă”
citește mai mult »