Spitalul Judeţean vrea presa dincolo de gard, CJ zice că vrea transparenţă

0
337

Conducerea Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Arad a emis vi­neri, 8 iulie, către presa ară­deană, o informare prin care se anunţa că începând de astăzi, luni, 11 iulie, „… accesul în incita spitalului se face numai de către ziariștii și reprezentanții mijloacelor de informare în masă care au obți­nut acreditare din partea spita­lului”, că spitalul (diriguitorii săi), „… își rezervă dreptul de refuz al acordării acreditării sau de retragere a acesteia pentru fapte care împiedică desfășurarea normală a activității” sau „… în cazul în care se constată abateri grave sau repetate de la normele deontologiei profesionale”, şi că „… acreditarea se acordă la cerere, în termen de două zile de la înregistrarea acesteia”.
Respectivul document, semnat de directoarea dr. Mirandolina Prişcă şi de jurista Simona Vîrciu, este contrar Legii 544/2001 (cu modificările ulterioare), lege care asigură şi garantează tuturor ce­tăţenilor României, deci şi ceţăţenilor români care muncesc în presă, accesul la informaţiile de interes public în mod liber şi neîngrădit de obţinerea vreunei acreditări.
Ca urmare a informării făcute şi trimise de Spitalul Clinic Judeţean Arad, Consiliul Judeţean Arad, or­gan care are în subordine Spitalul Judeţean, ia poziţie şi anunţă cu calm că „Buna informarea a ce­tăţenilor cu privire la activita­tea instituţiilor noastre este unul dintre obiectivele de promovat, prin profesionalizarea componentei de relaţii publice şi mass-media a fiecărei instituţii unde Consiliului Judeţean este reprezentat”, drept pentru care pe 14 şi 15 iulie va organiza două zile de instructaj al instituţiilor subordonate, în vederea armonizării comunicării publice..
„Ne dorim o relaţie onestă cu cetăţenii, iar asta presupune şi corecta lor informare. În rela­ţia cu mass-media, scopul ni­ciu­nei instituţii publice nu trebuie să fie obturarea accesului la informaţie, ci, dimpotrivă, furni­zarea datelor de interes public. Înţelegem nevoia conducerii instituţiilor de a cunoaşte jurna­liştii cu care colaborează, tocmai în vederea construirii unei relaţii transparente şi corecte între părţi, o relaţie care nu presupune cenzurarea accesului la informaţie, ci dimpotrivă, o facilitează”, susține Iustin Conca, președintele Consiliul Județean.
Sandra Stoler
Eugen Puiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.