Noul spital TBC din municipiu va fi inaugurat în ianuarie 2016, potrivit reprezentanţilor Consiliului Județean. Demersurile pentru dotarea unității medicale cu mobilier încă nu s-au încheiat.

Lucrările de amenajare a unități spitalicești au ajuns la capitolul detalii, iar pe terenul spitalului a fost amenajat un spațiu verde, conform condițiilor impuse în domeniul medical.

Construcția este ridicată pe un teren de aproape un hectar, situat la ieşirea din municipiul Arad, proprietate a Consiliului Judeţean. Suprafaţa pe care se întinde noua secţie este de 4.500 de metri pătraţi. Noul spital TBC va avea 120 paturi, din care, 50 pentru pneumologie şi 62 pentru ftiziologie.

Spaţiul verde – obligatoriu amenajat pentru o unitate medicală TBC – se întinde pe o suprafaţă de 3.180 metri pătraţi, pe un teren de 800 de metri pătraţi fiind montate rulouri de gazon.

Valoarea contractului este de 15 milioane de lei, bani integral alocaţi din bugetul Consiliul Judeţean Arad. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat în luna noiembrie 2012. „Nu am vrut să inaugurăm spitalul TBC până când nu avem finalizată și licitația pentru dotarea cu mobilier și toate cele necesare. Vom inaugura spitalul cel mai probabil în luna ianuarie“, a susținut Adrian Țolea, președintele interimar al Consiliului Județean.

Construirea acestei secţii a devenit obligatorie după ce, clădirea fostului spital TBC a fost revendicată. Consiliul Judeţean plăteşte Arhiepiscopiei Aradului o chirie substanţială pentru clădirea în care funcţionează secţia TBC, până la finalizarea lucrărilor la noul spital. CJA a fost nevoit chiar să negocieze cu Arhiepiscopia păstrarea secţiei în imobilul retrocedat, până la terminarea noii unități medicale.

Vechiul spital TBC este în condițiile sunt deplorabile, aici neputându-se efectua decât lucrări de igienizare, nu și investiții.

Recomandările redacției