România a înregistrat un spor natural negativ al populaţiei, în lunile februarie şi martie din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică. În țară, situația este asemănătoare dacă luăm statisticile pe județe însă, Aradul se remarcă la capitolul spor natural negativ, întrucât valorile sunt dramatice. În prima lună a anului, sporul natural, adică diferența dintre numărul nașterilor și cel al deceselor a fost de – 190.

În decursul anului trecut, sporul natural pe 12 luni a fost de circa – 1900. Mai precis, cu atât a scăzut populația la Arad, prin decese, în timp ce numărul nașterilor în 12 luni ale anului a fost de puțin peste 4.000. În fiecare lună, sporul natural a fost cu minus la Arad.

Lunile cu cel mai scăzut spor natural au fost cele de iarnă, în ianuarie – martie 2019, sporul natural la nivelul județului fiind în minus cu aproximativ 800 de persoane. Cele mai puține decese consemnate în evidențele Direcției de Ststistică Arad s-au înregistrat în lunile de vară.

La un an distanță, în ianuarie – februarie 2020, sporul natural a continuat în același trend de scădere.

Un indice dramatic este cel privind decesele la bebeluși de sub un an. Se poate observa o creștere a deceselor la copii de sub un an față de anii trecuți, anul trecut înregistrându-se în județul nostru, 32 de decese.

În țară, la nivelul lunii martie 2020, numărul născuţilor-vii a fost mai mic cu 702 în comparaţie cu luna martie 2019, respectiv cu 247 în luna februarie 2020 faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

De asemenea, numărul persoanelor care au decedat în prima lună de primăvară din anul curent a fost ceva mai mic comparativ cu martie 2019.

Un număr mare de cupluri din județul nostru și-au unit destinele anul trecut. Un număr de 3.178 de căsătorii au fost înregistrate de statisticieni, în 12 luni din 2019, cele mai multe, în lunile de vară.

În ceea ce privește divorțurile, numărul acestora a fost de 423 anul precedent.

Rămâne de văzut cum vor fi statisticile oficiale după lunile de epidemie de COVID-19, situații care sunt în curs de întocmire.

Recomandările redacției