România are din ce în ce mai puțini campioni în activitate, din ce în ce mai puține modele autentice, atât prin performanță cât și prin comportament și integritate. Și mai trist este că cei mai mulți dintre ei se îndreaptă spre momentele de final ale carierei. Un astfel de moment s-a petrecut astăzi, când scrimera Ana Maria Popescu și-a anunțat retragerea din activitate.

La câteva zile după ce a fost declarată (din nou!) cea mai bună spadasină a lumii, la trei zile după ce a cucerit argintul în proba individuală de la Dubai, Ana Maria a urcat pe canalul său de youtube un clip emoționant, prin care a transmis următorul mesaj:

„Peste 20 de ani petrecuți în sala de scrimă. A fost ultima competiție pentru mine. Credeam că sunt pregătită pentru momentul ăsta, nu simt să merg mai departe. Asta a fost tot, încă din copilărie îmi promisesem că mă voi opri atunci când voi simți că e momentul. Acest moment a venit. Nu mai am motivație să merg mai departe, totul doare prea tare. Cred că e momentul să încep o nouă viață, să am una în afara sălii de scrimă. Cu siguranță în sală voi reveni, dar niciodată nu voi mai îmbrăca acest costum într-o competiție oficială.

(…) Țin să vă mulțumesc tuturor pentru sprijin, tuturor oamenilor cu care am colaborat de-a lungul timpului, celor care m-au crescut, cu care am făcut echipă, începând de la Federație, CSA Steaua, COSR, toți cei care au fost implicați într-un fel sau altul în povestea asta. Cumva sper ca, de acum încolo, să scriem povești frumoase pentru sportivii români.

Vă iubesc pe toți și vă mulțumesc, mai ales vouă, care sunteți în social media și ați fost alături de mine și atunci când s-a terminat cu medalie, dar mai ales atunci când am dat cu nuca în perete. Sper să rămâneți alături de mine. S-a încheiat un capitol din viața mea, dar cu siguranță vor urma alte surprize. Mă duc să termin de plâns.“

Printre zecile de medalii și trofee câștigate în carieră, Ana Maria Popescu are în palmares 5 titluri de cea mai bună spadasină a lumii, o medalie olimpică de aur cu echipa și două olimpice de argint individuale, 8 medalii la Campionatele Mondiale, dintre care două de aur cu echipa.

De astăzi, numărul celor care câștigă medalii este mai mic. Rămâne constant însă numărul celor care din spatele funcțiilor birocratice, le numără. Noi, din acest modest colț local de iubitori ai sportului, îi urăm Ana Mariei Popescu să aibă parte de vacanța și liniștea pe care le merită după o asemenea carieră. Sperăm însă ca în scurt timp, să își găsească un nou loc în viața sportului românesc, care are mare nevoie de repere și modele.

(foto: facebook/AnaMariaBranzaOfficial)

Recomandările redacției