Spre „Sarmaliadă”, ca de pe o trotinetă…

1
311

Până anul acesta, tot criticam Zilele Aradului pentru evenimentele care mi se păreau prea de prost gust pentru un oraș modern. Nostalgia mă aducea înapoi la zilele adolescenței mele, în care Ștrandul Neptun era suprapopulat, ascultam muzică bună și ne luam tot felul de bunătăți. Dar, „hei, tramvai, cu etaj și tras de cai”, vremurile s-au schimbat și ne-am dat seama că nu ne e dor neapărat de acel loc, ci de tinerețea noastră.

Într-adevăr, costurile populismului pun oareșce probleme la nivel de comunitate, dar până și la Oscar-uri se impune diversitatea. Ne tot fălim cu înaltele noastre veleități într-ale culturii, dar evenimentul se referă la altceva. Se referă la zilele orașului nostru cu TOATE persoanele care se află în el. Mai mult, se referă la o perioadă de pauză, în care să ne relaxăm. Nu vreau să enumăr aici din nou toate evenimentele care vor avea loc. Spun doar atât: pentru prima dată, mă relaxez și eu pe subiect, din punct de vedere al conținutului. Nu e dracul chiar așa negru.

Aceste lucruri fiind zise, sper să nu aruncăm iar în vânt cu banul public. Nu vreau să aduc acuze Primăriei Municipiului Arad, pentru că nu am dovezi, dar îmi amintesc cum în anii trecuți s-a făcut cam făcut risipă. E frumos să ai proiecte, dar să aluneci prea ușor pe panta populismului în ceea ce privește bugetul unei comunități e cu totul altă mâncare de pește. Repet, nu vreau să aduc acuze, pentru că în realitate nu am văzut cifrele.

Care este atunci limita dintre relaxare și populism? Păi, sportivii trebuie să fugă, iar agenții economici trebuie să înceapă să fie într-o competiție reală. Știm care e mersul lucrurilor: îi ajutăm pe cei pe care îi cunoaștem, le dăm ca să ne  dea, cum își dau muierile like-uri pe Facebook etc. Nici nu vreau să o dau într-o morală de doi bani, pentru că nu despre asta este vorba. Am fost cu toții acolo, nu are rost să ne prefacem că nu înțelegem. Este vorba despre mai mulți bani, care pot fi economisiți și pentru o viață mai bună de zi cu zi.

Asta înseamnă, până la urmă, un oraș european de secol XXI. Încerc să nu idealizez alte națiuni, însă la nivel de administrație, în ciuda euroscepticismului, ne cam dorim să fim cu toții într-un oraș de tipul acesta. Administrația noastră „adulmecă” faptul că tineretul își dorește un oraș smart, ca afară, dar nu e destul să aduci niște trotinete ca să ajungi un astfel de oraș.

Altfel, când punem bradul?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.