Stagiunea 2019 – 2020 a Filarmonicii de Stat Arad începe în seara de joi, 3 octombrie 2019, la ora 19.00, cu versiunea semi-scenică a operei La Traviata de Giuseppe Verdi.

Abordată cu consecvență în repertoriul liric al ultimelor stagiuni, celebra partitură verdiană va putea fi ascultată într-o distribuție din care fac parte deopotrivă artiști lirici internaționali – Vámosi Katalin (Ungaria), Eva Eron (Italia), Yanis Benabdallah (Franța), Busa Tamás (Ungaria), Heiter Melinda (Ungaria), dar și români: Cosmin Borlovan, David Buzgău, Lucia Aioanei, Paul Frunzău sau Andrei Ormanji.

Regia este semnată de Dominik Am Zehnhoff-Söns (Austria) și Bogdan Costea, pregătirea muzicală a spectacolului fiind realizată de Hermann Szabolcs, dirijorul Teatrului de Operetă din Budapesta și Robert Rădoiaș.

Hermann Szabolcs este dirijor la Teatrul de Operetă din Budapesta. A studiat dirijatul de orchestră la Academia de Muzică Gheorghe Dima, la clasa maestrului Petre Sbârcea, la Academia Franz Liszt din Budapesta și la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena.

Originar din Bonn, tenorul și regizorul Dominik Am Zehnhoff-Söns și-a descoperit pasiunea pentru muzica clasică încă din copilărie. A cântat în numeroase producții ale teatrelor de operă din Bonn și Köln. Trăiește din anul 2009 la Viena. În regia sa, a avut loc premiera mondială a operei Cinderella, compusă de Alma Deutscher, o tânără creatoare în vârstă de 11 ani, spectacol documentat și preluat de BBC.

Născută la Budapesta în anul 1986, Vámosi Katalin a început să studieze flautul la Școala corală Zoltán Kodály din Budapesta. Și-a continuat studiile la Conservatorul St. Stefan, unde a urmat canto. A fost admisă la Academia de Muzică Franz Liszt în anul 2008.

Eva Eron a absolvit Institutul de Artă din Veneția și ulterior Conservatorul Benedetto Marcello din același oraș,

Pianist, dirijor și tenor francez, cu origini marocane și maghiare, Yanis Benabdallah s-a născut la Rabat. După absolvirea secțiilor de pian și dirijat coral ale Facultății de muzicologie din cadrul Universității Sorbona, a obținut diploma de canto la Școala Normală de Muzică din Paris.

Tamás Busa a urmat o carieră lirică relativ târziu, după studii de pian, orgă și oboi. În 1990, după finalizarea studiilor academice la Szeged, a devenit solistul Teatrului Național din Szeged.

În 1997, rolul Ford din opera Falstaff de Giuseppe Verdi a consemnat începutul colaborării sale cu Opera Maghiară de Stat, obținând ulterior statutul de invitat permanent al acestei prestigioase instituții lirice.

Mezzosoprana Melinda Heiter s-a născut la Budapesta și a absolvit în anul 2008 Academia de Muzică Franz Liszt. Cântă în toate teatrele și sălile importante de concert ale Ungariei, iar din anul 2012 este solista Operei Maghiare de Stat din Budapesta.

Cosmin Borlovan este membru al corului Operei Naționale din Timișoara, iar Lucia Aioanei, David Buzgău, Paul Frunzău și Andrei Ormanji fac parte din Corul Academic al Filarmonicii de Stat Arad.

Recomandările redacției