Starea de sănătate a regizorului ucrainean Oleg Sentsov este gravă după 50 de zile de greva foamei în închisoarea rusească în care execută pedeapsa de 20 de ani de detenţie pentru terorism, a anunţat avocatul cineastului, conform Mediafax.
La Kiev, Dnepr şi Odesa, ca şi în alte localităţi de pe teritoriul Ucrainei au fost organizate demonstraţii de solidaritate cu regizorul aflat în greva foamei de pe 14 mai. Sentsov execută o pedeapsă de 20 de ani în închisoarea rusească din Labytnangi, în nordul Siberiei, după ce a fost condamnat pentru terorism. Justiţia rusă l-a acuzat că a pus la cale mai multe atacuri după anexarea peninsulei Crimeea, în 2014.
Detenţia regizorului, calificată de partea ucraineană drept ilegală, este subiectul unor rapoarte contradictorii privind starea de sănătate a lui Sentsov. Avocatul poporului de la Kiev a spus că, de pe 8 iunie, prizonierului i se administrează substanţe nutritive neidentificate. Oficialii spun că reprezentanţilor consulari nu li s-a permis să îl viziteze pe regizor, în ciuda faptului că preşedinţii celor două ţări au convenit ca avocaţii poporului din Rusia şi Ucraina să aibă acces la persoanele din penitenciare.
În august 2015, un judecător de la Tribunalul din Rostov-pe-Don, un oraş din sudul Rusiei, l-a condamnat pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, la 20 de ani de închisoare, pentru „terorism”. Instanţa rusă a considerat că Oleg Sentsov şi Alexander Kolchenko, un activist ucrainean de extrema stângă, se fac vinovaţi de faptul că au complotat împotriva statului rus, încercând să pună bazele unei grupări teroriste în Peninsula Crimeea. Alexander Kolchenko a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un lagăr cu un regim sever de muncă.

Recomandările redacției