Investitorii din agricultură, dar și tinerii fermieri interesați de accesarea de fonduri își pot depune proiectele începând de luna viitoare. Sesiunile de depunere a proiectelor pe mai multe scheme de finanțare vor fi lansate din iunie, urmând ca în lunile următoare, alte măsuri de sprijin financiar nerambursabil să fie deschise.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Calendarul indicativ de lansare a sesiunilor de depunere de proiecte 2018, pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020. Astfel, termenul de lansare este luna iunie pentru următoarele scheme: SM 1.2 „Sprijin pentru activități demonstrative și de informare”, SM 3.1 „Sprijin pentru parti­ciparea pentru prima dată la schemele de calitate” și SM 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”. Tot în iunie este deschisă sesiunea de depunere pentru o măsură destinată Grupurilor de Acțiune Locală. Este vorba de SM 19.3 ,,Sprijin pentru pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală” – componenta A”.
În iulie va fi lansată sesiunea de depunere de proiecte pentru măsura SM 4.1 „Investiții în exploatații agricole”.
Tinerii fermieri sunt încurajați să înceapă activități în domeniul agricol, astfel că vor putea beneficia de fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Lansarea sesiunii de proiecte SM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” se va face în luna septembrie. Tot atunci se va lansa și sesiunea pentru măsura destinată fermierilor care dețin ferme mici. Este vorba de SM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
Sumele care vor face obiectul sesiunilor de depunere 2018 vor fi prezentate si supuse avizarii membrilor CM, urmand a fi comunicate public odată cu anunțul de lansare a sesiunilor de depunere.
AFIR aduce în atenția fermie­rilor că, toate termenele propuse pot suferi modificari urmare a reuniunii Comitetului de Monitorizare pentru PNDR.

Recomandările redacției