olandaStatele Unite ale Americii ar fi spionat Olanda din 1946 până în 1968, scrie ziarul olandez NRC, care se bazează pe documente furnizate de Edward Snowden, informează sâmbătă Xinhua.

Nu se știe exact comunicațiile căror persoane au fost monitorizate, când s-a întâmplat exact și cu ce scop. Este de asemenea neclar, potrivit documentelor furnizate de Snowden, dacă acțiunile de spionaj au încetat după 1968.

Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) a dorit să țină acest lucru secret de teamă că relațiile dintre Olanda și Statele Unite ar putea fi puse în pericol, menționează documentele.

În octombrie, NSA a recunoscut că a monitorizat e-mail-uri și convorbiri telefonice în Olanda, însă a negat că ar considera această țară ‘o țintă’.

Ministrul de interne olandez Ronald Plasterk a confirmat schimbul de date între serviciile de informații olandeze și NSA, însă a condamnat interceptarea de convorbiri telefonice și e-mail-uri fără autorizație.

Documentele arată, de asemenea, că și alți aliați ai SUA, precum Belgia, Germania, Franța și Norvegia, au fost spionați începând din 1946.

În plus, documentele arată că NSA a ‘infectat’ mai mult de 50.000 de rețele de calculatoare la nivel mondial până la jumătatea anului 2012 cu softuri proiectate pentru a fura informații sensibile. Printre țările vizate în mod special se numără China, Rusia, Venezuela și Brazilia.

Potrivit Washington Post, NSA lucrează la acest tip de spionaj cibernetic din 1998. AGERPRES/

Recomandările redacției