Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite colectează sute de milioane de liste de contacte ale cetăţenilor americani prin intermediul e-mailurilor sau al mesageriilor online, a informat luni cotidianul Washington Post, citând documente ale fostului consultant al NSA Edward Snowden, scrie AFP.

Într-o singură zi din anul 2012, NSA a interceptat 444.743 liste de e-mailuri de pe conturi Yahoo!, 82.857 de conturi Facebook, 33.697 conturi Gmail şi 22.881 ale altor servicii de internet, precizează Agenţia Naţională de Securitate într-un raport publicat de ziarul american.

Extrapolat pe un an întreg, aceste date corespund colectării a 250 de milioane de liste de contacte de e-mail anual. Ceea ce înseamnă că milioane, dacă nu zeci de milioane de americani sunt vizaţi de această colectare, au subliniat pentru cotidianul amintit doi responsabili cu rang înalt din cadrul spionajului american.

Aceste liste conţin mai multe informaţii decât desfăşurătoarele convorbirilor telefonice, pentru că în aceste contacte de e-mail există, de asemenea, numere de telefon, adrese fizice, informaţii economice sau familiale şi, câteodată, primele rânduri ale unui mesaj.

NSA interceptează aceste liste ‘în zbor’, când au loc în schimburi pe internet, decât ‘în repaus’, pe serverele calculatoarelor. Din acest motiv, agenţia nu are nevoie să informeze grupurile internet care adăpostesc aceste informaţii, ca Yahoo!, Google sau Facebook.

Agenţia le interceptează plecând de la puncte de acces situate ‘peste tot în lume’, dar nu în Statele Unite, au precizat responsabilii amintiţi. Fapt ce îi permite NSA să ocolească interdicţia de a intercepta informaţii despre cetăţenii americani pe teritoriul Statelor Unite, au explicat ei.

Cu începere din luna iunie şi după primele dezvăluiri din presă cu privire la programul de supraveghere condus de agenţia care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor, NSA se află în centrul unei polemici legate de amploarea colectării de informaţii ce a determinat-o să încalce legile privind libertăţile civile şi viaţa privată a americanilor.

Această controversă, de care s-au folosit senatorii şi membrii Camerei Reprezentanţilor, l-a determinat pe preşedintele Barack Obama să promită mai multă transparenţă şi să anunţe pe 9 august că a ‘luat măsuri ca să existe (…) garanţii reale pentru prevenirea abuzurilor şi protejarea drepturilor poporului american’.

 

 

(AS – editor: Alic Mîrza)

 

Recomandările redacției