Statele Unite oferă Ucrainei asistenţă financiară suplimentară în valoare de 200 de milioane de dolari pentru întărirea securităţii sale, fiind de aşteptat ca acţiunea Washingtonului să irite Moscova, la doar câteva zile după summitul de la Helsinki, între preşedinţii Rusiei şi SUA, conform Mediafax.
Ambasada Ucrainei la Washington a anunţat vineri alocarea acestor fonduri, iar informaţia a fost ulterior confirmată de un purtător de cuvânt al Pentagonului. Fondu­rile au drept destinaţie îmbunătăţirea capa­cităţii de control şi comandă a forţelor armate ale Ucrainei, securizarea comunicaţiilor, achiziţionarea de echipamente medicale.
Oficialul a mai precizat că finanţarea ofe­rită de Washington va asigura echipamentul necesar pentru susţinerea necesităţilor ope­raţionale şi a programelor de pregătire în curs de derulare, inclusiv radare de contra-artilerie, vehicule multirol rapide, dispozitive pentru vedere pe timp de noapte, echipamente pentru război electronic.
Virarea acestor fonduri se bazează pe adoptare recentă de către Kiev a unei legi privind securitatea naţională, promulgată pe 5 iulie de preşedintele Petro Poroşenko, care a îndeplinit cerinţele legislaţiei americane, astfel permiţând Administraţiei Trump să aprobe furnizarea de asistenţă suplimentară.
Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a dezvăluit recent că preşedintele Donald Trump a discutat la Helsinki cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre posibilitatea organizării unui referendum în regiunile separatiste din estul Ucrainei.
Casa Albă a precizat că preşedintele SUA, Donald Trump, nu intenţionează să susţină organizarea vreunui referendum în regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei.

Recomandările redacției